shutterstock 2111347043

VN uiten groeiende bezorgdheid over vermeende executies door Russische en Oekraïense strijdkrachten

Buitenlandmrt 25 2023, 14:00
De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne heeft haar bezorgdheid geuit over toenemende rapporten van buitengerechtelijke executies die zowel door Russische als Oekraïense strijdkrachten zouden zijn uitgevoerd. Matilda Bogner, de leider van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, heeft verklaard dat er gedocumenteerd bewijsmateriaal bestaat van dergelijke executies van gevangenen door beide partijen in het langdurige conflict.
Bogner legt uit: "We zijn uiterst bezorgd over de buitengerechtelijke executies van maximaal 25 Russische gevangenen en gewonden. Deze vonden vaak plaats kort nadat ze gevangen waren genomen tijdens gevechten. Dergelijke acties zijn niet alleen onwettig, maar dragen ook bij aan de voortdurende escalatie van het conflict en de humanitaire crisis."
Ze gaat verder met te zeggen dat ze op de hoogte zijn van onderzoeken door Oekraïense autoriteiten naar vijf incidenten waarbij 22 slachtoffers zijn gevallen, maar dat er geen informatie is over vervolging van de verantwoordelijken.
Bogner uitte eveneens haar verbijstering over de executies van vijftien Oekraïense soldaten, waarvan elf door de huursoldatengroep Wagner. Ze benadrukte dat dergelijke acties de stabiliteit en veiligheid in de regio verder ondermijnen en een schending zijn van het internationaal humanitair recht.
In reactie op deze beschuldigingen heeft de mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement verklaard verbaasd te zijn over de aantijgingen tegen Oekraïense strijdkrachten. Hij heeft om de feitelijke basis gevraagd waarop de VN-commissie haar uitspraken doet en benadrukte het belang van transparantie en verantwoording bij het aanpakken van dergelijke kwesties.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring de VN-waarnemers bedankt voor hun werk en het monitoren van de situatie op de grond. Het ministerie benadrukte echter dat Oekraïne verwacht dat de VN "elke actie vermijden die kan worden geïnterpreteerd als het gelijkstellen van het slachtoffer en de agressor". De verklaring onderstreepte het belang van het aanpakken van de oorzaken van het conflict en het nastreven van een vreedzame oplossing om verdere schendingen van mensenrechten te voorkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten