Voormalige Oostenrijkse vice-bondskanselier: 'Vredesactivisten worden door de EU als verraders gezien'

Buitenlanddec 14 2022, 8:00
De voormalige vice-bondskanselier van Oostenrijk, Heinz-Christian Sache, maakt zich ernstig zorgen over de houding van de EU ten opzichte van het Rusland-Oekraïne conflict. Want, zegt hij, de EU beziet mensen die het nogal achterlijk vinden voor de EU om deze winter in de kou te zitten in een poging om Rusland 'te pijnigen,' als verraders.
Strache is een uitgesproken criticus van de EU sancties tegen Rusland. Hij gelooft dat die sancties eerst en vooral een negatieve impact hebben op de EU zelf. Want, stelt hij, het zorgt voor een torenhoge inflatie en toenemende werkloosheid. Daarnaast denkt hij dat de maatregelen in Europa voor faillisementen zal zorgen. 
Volgens Strache is het conflict in Oekraïne feitelijk deel van "een mondiale oorlog tussen Rusland en de NAVO." Europese leiders zijn tegen wil en dank deze strijd ingetrokken. 
"Helaas zie ik geen Europese politieke leiders die aan de onderhandelingstafel willen gaan zitten en die oproepen tot een onderhandeld staakt-het-vuren en een vreedzame oplossing", zegt Strache ook. “Vooral wij Oostenrijkers moeten vasthouden aan onze neutraliteit en onze neutraliteitsstatus zou hier ook een beslissende bemiddelende rol kunnen spelen. Tot nu toe is dit nog niet toegepast.”
"Natuurlijk zwijgen de Europese media hierover," ging hij verder. "Als je deze kritiek uit word je zelfs weggezet als een Poetin-fanboy en Rusland-sympathisant, en zelfs als een verrader."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Tenslotte is Strache ervan overtuigd dat de EU alle kosten van de Oekraïneoorlog draagt, terwijl de VS er alleen maar van profiteert. Deze inschatting wordt gedeeld door Eurofiele technocraten als Charles Michel (president van de Europese Raad) en andere top-officials van de EU. "Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust," aldus Strache. "Europa moet snel met concrete vredesinitiatieven komen."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten