shutterstock 1915982071

Associated Press ontslaat 'journalist' die nepnieuws verspreidde dat 'raket in Polen uit Rusland afkomstig was'

Buitenlandnov 22 2022, 9:35
De Associated Press - samen met Reuters het bekendste persagentschap ter wereld - heeft de 'onderzoeksjournalist' ontslagen die als eerste berichtte dat de raket(ten) die in Polen landde(n) afkomstig waren uit Rusland. Dit verhaal werd op een dinsdag gepubliceerd, en op de woensdag erna offline gezet met een retractie in een nieuw artikel. Daarin werd gesteld dat het waarschijnlijker was dat de raket uit Oekraïne kwam.
Natuurlijk was de schade toen al gedaan. Want als de AP bericht dat "een inlichtingenbron in de VS zegt dat Russische raketten in NAVO-land Polen zijn beland en twee mensen gedood hebben" dan wordt dat door alle andere nieuwsmedia opgepakt. Zo ook dit verhaal. Het ging razendsnel wereldwijd. D66-gekken en Zelensky riepen zelfs op tot WOIII. De NAVO moest in actie komen. Aanvalluh!
De volgende dag werd dat verhaal offline gehaald door de AP met de opmerking erbij dat "uit verder onderzoek blijkt dat de raketten weliswaar geproduceerd zijn in Rusland maar vrijwel zeker afgevuurd zijn door Oekraïne." De maandag daarna heeft de AP de verantwoordelijke journalist, James LaPorta, ontslagen.
Dat het verhaal gecorrigeerd is wisten we al. Maar dat LaPorta het veld heeft moeten ruimen niet. Dat is nieuws... en nog opvallend ook. Want je verwacht toch niet echt dat zo'n persagentschap, dat erom bekendstaat dat het vaker Amerikaanse propaganda afdrukt zeker met betrekking tot Oekraïne, zo'n stap zet. 
Hoe dan ook, de waarschijnlijke reden voor het ontslag is dat LaPorte zich niet gehouden heeft aan de richtlijnen voor AP-'journalisten.' Hij baseerde zijn verhaal namelijk op één Amerikaanse inlichtingenbron. Maar de regel van de AP is dat er minimaal twee bronnen moeten zijn als de bron in kwestie anoniem wil blijven.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De enige uitzondering op die regel is dat als het materiaal afkomstig is van zo'n belangrijk persoon die zulke gedetailleerde informatie geeft dat er geen vraag bestaat over de juistheid ervan. Dat was natuurlijk overduidelijk niet het geval met dit verhaal. Misschien dat de persoon in kwestie hartstikke belangrijk was... maar het bewijs dat hij gebruikte voor zijn aanklacht was natuurlijk niet-bestaand.
Het goede nieuws hieraan? Niet zo zeer dat LaPorta ontslagen is, maar eerst en vooral dat dit natuurlijk een stille bekentenis is van de mainstream media dat het verhaal over de zogenaamde Russische raketten totale fakenews was. Nepnieuws. Al die media die het verhaal overnamen van de AP hebben nepnieuws verspreid. Gelogen. En ons bijna een Derde Wereldoorlog ingerommeld. Net zoals Hitler deed bij WOII, toen hij loog dat Polen Duitsland had aangevallen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten