jzeuss inri

Paasweek begint met controverse: 'Christus is Koning roepen is antisemitisch!'

Cultuurmrt 25 , 8:46
Het is knettergek, maar er is online nu een beweging van Atheïsten, fanatieke zionistische Joden, halfbakken nepchristenen en anderen die opeens besloten hebben dat Christenen niet meer mogen zeggen: "Christus is koning." Dat vinden ze namelijk heel vervelend om te horen. Sterker nog, beweren ze, het is een "antisemitisch hondenfluitje!"
Deze term wordt al 2.000 jaar gebruikt door Christenen. Dat is niet zo gek, de term komt immers letterlijk uit de Bijbel. Jezus is koning. Hij is de koning der koningen. Dat is een belangrijk fundament van het Christelijke geloof.
Onlangs werd de term ook gebruikt door opiniemakers als Candace Owens. Uit geloofsovertuiging. Vanuit eerder genoemde hoek kwam daar kritiek op. Toen werd het niet alleen een uiting van geloofsovertuiging, maar ook van meningsvrijheid. Dit onder het motto, "ik laat jullie mij de mond niet snoeren." Het werd steeds groter... en nu roepen hele horden figuren op X en elders dat de term helemaal niet meer gebruikt mag worden.
Geschift.
"Jezus is koning" is een belangrijk deel - het belangrijkste deel! - van het Christelijke geloof. Als een Christen niet mag zeggen "Christus is Koning," dan mag hij zijn geloof dus niet hardop belijden.
Dat er mensen zijn die dat vervelend vinden, het zij zo. 2.000 jaar geleden vonden ze dat ook heel vervelend. Ze begonnen te roepen en te gillen toen Jezus en Zijn volgers zich erop voor lieten staan dat Hij de Messias was, de koning van Israël. Ze eisten zelfs dat Hij gedood werd.
En dus werd Hij op vreselijke wijze gemarteld, mogelijk honderden malen gegeseld, vervolgens werd een kroon van doorns op Zijn hoofd gedrukt die zich helemaal in zijn vlees werkte waarna het bloed Hem over Zijn gezicht liep en Hij enorm diepe hoofdwonden had, daarna moest Hij Zijn eigen kruis meetillen, terwijl ze om Hem lachten, Hem beschimpten en Hem bewust pijnigden. Toen Hij eenmaal aankwam op de plek van Zijn kruisiging werd Hij aan het kruis genageld. De spijkers werden eerst in zijn handen geslagen, daarna in zijn voeten. Door het vlees. Door de pezen. Door de spieren. En door het bot.
Vervolgens werd dat kruis overeind gezet. Elke keer dat Hij een beetje verzwakte begon hij te stikken. Want dat is hoe kruisiging werkt. Uiteindelijk kan het slachtoffer zich niet meer overeind houden, gaat hij helemaal hangen, en kan er geen adem gehaald worden. Jezus hing aan het kruis op deze manier. Uren.
Wat voor bord hadden ze bij Hem gehangen? Welke tekst hing erbij hem? Iesus Nazarenus, Rex Iudaeorum. Wat dat betekent? "Jezus de Nazarener, de koning der Joden." Waarom? Omdat ze Hem op die manier dachten te bespotten... niet wetende dat wat ze deden feitelijk de waarheid was - en is.
Dat er nu blijkbaar wat mensen zijn die kritisch over het Jodendom of Joden zijn, of die zelfs anti-Zionistisch of anti-Joods zijn, die deze term ook gebruiken, doet daar niets aan af. Nick Fuentes kan de frase nu opgepikt hebben omdat de personen in kwestie er opeens heel boos over waren. Ja. Maar dat maakt niets uit.
Christis is Koning. Het moet altijd gezegd worden, zéker als het mensen voor het hoofd stoot en al helemaal in deze Heilige Week. Niemand heeft het recht om Christenen hierover de mond te snoeren. Halfbakken nepchristenen niet, ultrafanatieke Joden niet, extremistische Moslims niet, atheïstische Woke-gekken niet. Niemand.
Een Christen kan Jezus niet voor de tweede keer laten kruisigen. Nu niet, maar zeker niet in deze Heilige Week. Als anderen dat heel vervelend vinden, het zij zo. Nogmaals, dat vonden ze 2.000 jaar geleden óók al heel naar.
Overigens is het wel heel opvallend dat deze controverse losging op Palmzondag. Dat was dus gisteren. Palmzondag is de zondag dat we vieren dat Jezus Zichzelf presenteerde als de Messias, als de Koning. Hij reed Jeruzalem in op een ezel, en werd door een jubelende menige binnengehaald. De weg voor Hem werd bedekt met takken en bladeren van palmbomen zodat de voorspelling van het Oude Testament ("Juich, Sion, Jeruzalem, schreeuw het uit van vreugde! Je koning is in aantocht, bekleed met gerechtigheid en zege. Nederig komt hij aanrijden op een ezel, op een hengstveulen, het jong van een ezelin") vervuld werd.
Juist op de dag dat we die dag herdenken wordt opeens gezegd dat wij niet meer mogen zeggen dat Jezus Koning is omdat dit zogenaamd niet lief zou zijn voor Joden. De geschiedenis herhaalt zich, blijkbaar.
Wereldwijd zijn Christenen de meest vervolgde religieuze groep. Niet alleen nu, maar al heel lang. Juist daarom is het belangrijk om pal te staan voor het héle Evangelie, ook voor de delen die ervoor zorgen dat sómmige mensen zich ongemakkelijk kunnen voelen.
Christus is Koning. Vivat Christus Rex. Moge iedereen een gezegende Paasweek hebben!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten