shutterstock 2197439751

Schandalige TMF-documentaire zorgt voor drama in medialand: "Met boter en suiker ingeluisd!"

Cultuur30 apr , 15:00
Wat begon als een nostalgisch eerbetoon aan dé muziekzender van de jaren 90, verandert in een rel waar je u tegen zegt. De nieuwe tweedelige documentaire TMF Story, vanaf 1 mei te zien op Videoland, is nog niet eens uitgezonden of het gedonder is al begonnen. Oprichter Lex Harding is woest, ex-vj Glaze wil uit de documentaire geknipt worden, en ineens gaat het niet meer over muziek, maar over racisme, seksisme en beschadigde reputaties.

Lex Harding: van held naar zondebok?

Lex Harding – de man die TMF uit de grond stampte en jarenlang op een voetstuk stond – voelt zich compleet belazerd door de makers van de documentaire. Hij werkte aanvankelijk mee, gaf een interview, dacht dat hij controle had over hoe hij in beeld zou komen… maar kwam uiteindelijk bedrogen uit.
In eerste instantie vond hij de ruwe versie een een saai programma, veel talking heads, maar er was verder niks mis mee. Maar toen hij later een nieuwe versie zag, zakte zijn broek af. Plots werd hij neergezet als een seksist die vooral geïnteresseerd zou zijn geweest in de 'borstomvang' van vrouwelijke vj’s. Harding schrijft daarover: “Duidelijk werd dat we er met boter en suiker ingeluisd worden.”
Hij houdt zich niet in als het gaat om zijn mening over de makers: “Als dat hun interpretatie van journalistieke zorgvuldigheid is, dan zegt dat meer over Peter van der Vorst, RTL en vooral Het Volk, de maker van de documentaire.”
Hoewel hij dreigde met juridische stappen, besloot hij die uiteindelijk te laten varen: “Wij laten het hierbij. Elke verdere stap is alleen maar koren op hun molen, want hoe meer ophef, hoe beter voor de kijkcijfers.”

Glaze is er ook klaar mee

Ex-vj Glaze – bekend van The Pitch, het programma dat hiphop en urban culture naar de mainstream bracht – is net zo gefrustreerd. Hij wil helemaal uit de documentaire worden gehaald. Volgens hem is zijn bijdrage misbruikt om TMF wit te wassen: “Helaas vond ik dat hetgeen zij maakten geen recht deed aan de nalatenschap van TMF, noch aan mijn eigen bijdrage via The Pitch, dat een sleutelrol speelde in het naar de mainstream brengen van urban culture en muziek.” Hij vindt het bovendien pijnlijk dat juist Lex Harding in een kwaad daglicht wordt gezet: “Als je een gesprek over ras wil voeren, laten we dan beginnen met het feit dat Lex Harding de eerste witte mediaman in Nederland was die urban culture en hiphop een stem gaf op nationale televisie. Als je niet bereid bent om dat échte, volledige en eerlijke verhaal te vertellen, laat mij er dan buiten.”
Dan is er nog dit vlijmscherpe moment, dat de documentaire niét haalde: “Toen ik erop wees dat er in de top van RTL geen enkele zwarte medewerker zit, werd het stil op de set.”

RTL doet alsof er niks aan de hand is

Bij RTL doen ze alsof er niks geks aan de hand is. “We zijn ervan overtuigd dat het een gebalanceerd verhaal is geworden over de meest iconische muziekzender die Nederland heeft gekend: TMF.” Tja.
Producent Het Volk wilde naar eigen zeggen een ‘vrolijke serie’ maken, maar kreeg van sommige vj’s te horen dat hun TMF-tijd helemaal niet zo glitter & glamour was. Dus besloot men ineens ook racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag erbij te gooien. Of dat de juiste balans oplevert? Daar denken Harding en Glaze in elk geval héél anders over.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required

Van muziekplatform naar moddergevecht

Wat deze documentaire in elk geval al bereikt heeft, is dat we weer massaal over TMF praten. Maar het lijkt inmiddels meer op een moddergevecht dan op een eerbetoon. De vraag rijst: is dit nou echt het “echte verhaal”, of gewoon een slimme manier om kijkcijfers te scoren over de rug van mensen die TMF groot maakten?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten