image001 84

4 van de meest iconische finales in de geschiedenis van het EK voetbal

Economiejun 28, 7:00
Het is weer tijd voor het Europees Kampioenschap voetbal, een evenement waar we iedere vier jaar weer naar uit kunnen kijken. Nederland is erbij, en dat maakt het natuurlijk een spannende tijd, want gaat het dit jaar weer lukken om net als in 1988 die beker te pakken? Voel je die spanning niet zo, dan kun je het nog spannend maken voor jezelf door op wedstrijden van Euro 2024 te wedden. Maar om alvast in de stemming te komen, bespreken we vier van de meest iconische finales in de lange geschiedenis van het EK voetbal.

EK 1960: Sovjet-Unie vs. Joegoslavië (2-1 na verlenging)

Het eerste EK werd in 1960 gespeeld en overheerst door communistische landen die dezer dagen niet eens bestaan. De Sovjet-Unie en Joegaslavië haalde de finale, die in Parijs gespeeld werd. De Joegoslaaf Galic zette zijn land in 43e minuut op voorsprong, maar nog vóór rust maakte de Sovjet-Unie gelijk via Metreveli. Omdat er in de tweede helft niet meer gescoord werd, kreeg de eerste EK-finale ooit een verlenging. Die liep niet uit op penalties, want in de 113e minuut scoorde Viktor Ponedelnik de winnende treffer voor de Sovjet-Unie.

EK 1988: Nederland vs. Sovjet-Unie (2-0)

Zelfs vlak voor het uiteenvallen behaalde de Sovjet-Unie nog de EK-finale, en ditmaal tegen ons eigen Nederland tijdens het toernooi van 1988 in Duitsland. We hadden de halve finale van de Duitsers gewonnen, en dat voelde al alsof we de beker gewonnen hadden. Gelukkig lukt het via een kopbal van Ruud Gullit en een ongelooflijke volley uit een scherpe hoek van Marco van Basten om deze tijdens de finale in München daadwerkelijk binnen te halen, mede omdat Hans van Breukelen nog op iconische wijze een penalty wist te stoppen. Het is tot nu toe nog de enige keer dat Nederland een grote titel op zijn naam wist te schrijven.

EK 2000: Frankrijk vs. Italië (2-1 na golden goal)

In 2000 speelde het EK zich af in Nederland en België. De Nederlanders waren op dreef, tot we in de halve finale een penaltyfiasco meemaakten tegen de Italianen en de finale in eigen land misliepen. Het werd een finale tussen Italië en wereldbekerhouders Frankrijk, waarbij de Italianen in de tweede helft op voorsprong kwamen via Marco Delvecchio, maar de Fransen in de blessuretijd nog gelijk maakten via Sylvian Wiltord. De Fransen gingen er met de beker vandoor nadat David Trezeguet in de 103e minuut de golden goals maakte, waarmee de dominantie van de Fransen in die tijd bevestigd werd.

EK 2016: Portugal vs. Frankrijk (1-0 na verlenging)

In 2016 vond het EK plaats in Frankrijk, dat er natuurlijk op gebrand was om in eigen huis de beker binnen te halen. Portugal was op jacht naar haar eerste grote prijs, maar echt fantastisch speelde de ploeg niet. Telkens met de hakken over de sloot werd de volgende ronde gehaald, tot men zelfs in de finale belandde. Voor sterspeler Cristiano Ronaldo dé kans om te shinen, maar helaas moest hij geblesseerd uitvallen. Vanaf de zijlijn coachte hij zijn ploeg in een verder niet zo enerverende finale naar de overwinning, die behaald werd door een goal van Eder in de verlenging. Zo won Portugal voor het eerst het EK.
Er valt nu nog niets te zeggen voor wat de finale bij deze editie wordt, anders hadden we al ons geld er al op gezet. We hopen natuurlijk allemaal dat Nederland erin zit en dat we gaan winnen. Zo niet, dan kunnen we alleen maar hopen op een mooie finale die minstens zo iconisch wordt als de hierboven besproken voorbeelden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten