Screen Shot 2022 08 10 at 201233

5 tips om je bovenverdieping net zo koel te houden als je benedenverdieping

Economieaug 11 2022, 8:00
Tijdens de zomermaanden is de bovenverdieping van een huis met twee verdiepingen vaak aanzienlijk warmer dan de benedenverdieping, zelfs als de airconditioning aan staat. Ontdek wat je kunt doen om je bovenverdieping net zo koel te houden als je benedenverdieping.
Omdat warmte opstijgt, stijgt de temperatuur op de tweede verdieping het eerst, waardoor de tweede verdieping warmer aanvoelt dan de eerste verdieping. Dit zijn zijn enkele dingen die je kunt doen om het verschil tussen boven en beneden te minimaliseren.
1. Maak goed gebruik van ventilatieopeningen
Als je huis in de gevel ventilatieopeningen heeft, open dan in de zomermaanden overdag de bovenste openingen. Daardoor zuig je lucht aan vanaf een hoger punt in huis waar de warmere lucht zich verzamelt, naar buiten. De openingen op de benedenverdieping open je slechts gedeeltelijk, zodat er niet al te veel warme lucht naar binnen kan. De lager geleden roosters open je juist ’s nachts, zodat er koele lucht je huis kan binnenstromen. Bereken ook de ventilatiecapaciteit van je huis.
2. Gebruik planfondventilators effectief
Als je plafondventilators in je huis hebt, kun je ze gebruiken om een kamer direct af te laten koelen. Zorg er tijdens de zomermaanden voor dat de ventilatorbladen tegen de wijzers van de klok in draaien. Op deze manier duwen ze de lucht in de kamer naar beneden en creëren zo een verkoelend effect. Zelfs als de temperatuur in de kamer niet verandert.
3. Stel de ventilatieopeningen van de airco af
Als de ventilatieopeningen in je airco hendels of draaiknoppen hebben, betekent dit dat je de luchtstroom kunt regelen door de kleppen aan te passen. Als de tweede verdieping van je huis warmer is in de zomermaanden, houd je de kleppen van de ventilatieopeningen op de tweede verdieping volledig open. De ventilatieopeningen op de eerste verdieping open je slechts gedeeltelijk, zodat er meer koele lucht naar de ruimtes op de tweede verdieping stroomt.
4. Doe overdag de jaloezieën en gordijnen dicht
Meestal bevinden de slaapkamers zich op de tweede verdieping. Door in deze ruimtes overdag de gordijnen en jaloezieën dicht te houden, blijft de binnentemperatuur aangenamer. Omdat je je overdag over het algemeen niet in deze kamers bevindt, heb je er weinig last van dat het er donkerder is.
5. Installeer een koele vloer
Als je thuis op blote voeten loopt, kan het in de zomer prettig zijn om een koele vloer te hebben. Je kunt een houten vloer laten leggen of kiezen voor goedkoop laminaat. Haal vloerkleden in de zomer weg voor een extra verkoelend effect.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten