9758009243 604c43faf4 c

Van Haga: “Passeren gemeenten bij weigeren huisvesten asielzoekers onaanvaardbaar, hondsbrutaal en ondemocratisch.”

Politiekaug 11 2022, 9:15
Wybren van Haga (BVNL) is furieus vanwege de dictatoriale trekjes van staatssecretaris Van der Burg en minister De Jonge. Deze bewindspersonen willen weigergemeenten tegen hun zin in asielzoekers laten opnemen. Met dit voornemen zet men de gemeenteraden buitenspel. Dit is weer het zoveelste bewijs dat Rutte IV lak heeft aan onze democratie. Van Haga wil hierover een debat.
BVNL-Kamerlid Wybren van Haga reageert woedend op het feit dat het kabinet gemeenten die weigeren om panden aan te wijzen als asielzoekerscentra op een zijspoor zet. Als het aan staatssecretaris Van der Burg (Asiel) en woonminister De Jonge ligt, mag het Rijk straks zélf een bestemmingsplan veranderen om asielopvang mogelijk te maken. Nu is dat nog een taak van de gemeente.
“Het buitenspel zetten van gemeenten is onaanvaardbaar, hondsbrutaal en ondemocratisch”, aldus Van Haga, die direct na het reces een debat heeft aangevraagd over de asielcrisis. “Dat debat had ik al aangevraagd na berichtgeving dat er in 2022 al bijna 200.000 asielzoekers zijn bijgekomen in een land dat piept en kraakt door de ongebreidelde immigratiegolf.”
Dat de twee bewindspersonen nu twee panden van de Rijksoverheid op het oog hebben voor zo’n duizend asielzoekers en daarbij weigerachtige gemeente willen passeren vindt BVNL een absolute no-go. “De bevolking in die gemeenten heeft zich daarvoor nooit uitgesproken bij welke verkiezing dan ook. Bovendien kampen heel veel gemeenten met grote financiële problemen die het Rijk heeft veroorzaakt. Denk daarbij o.a. aan kortingen op het Gemeentefonds en de mislukte decentralisaties, zoals bij de Jeugdzorg, die gaten slaan in de gemeentebegroting. Daardoor moeten gemeenten bezuinigen, de lasten verzwaren en meestal beide doen,” aldus Van Haga die ook wijst op de sociale cohesie en de leefbaarheid die in tal van steden door aanhoudende immigratie ernstig onder druk is komen te staan.
Staatssecretaris Van der Burg en minister De Jonge willen dus hun zin doordrijven door weigergemeenten te chanteren. Dit is natuurlijk weerzinwekkend. Het is een grof schandaal hoe de lokale democratie hierdoor de nek om wordt gedraaid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten