shutterstock 1046584516 62ebb35c5a71c

Bedrijfsleven in de knel: Tekorten op energienetwerk blokkeren economische groei!

Economiejun 27, 9:00
Nederland bevindt zich weer in een crisis. Dit keer is het onze energienetwerk dat de dupe is van jarenlange nalatigheid en wanbeleid. Bedrijven trekken massaal de stekker uit hun uitbreidingsplannen omdat de capaciteit op het energienetwerk simpelweg niet toereikend is. Uit een recent onderzoek van NVM Business en databedrijf Brainbay blijkt dat ruim de helft van de bedrijventerreinen geen extra elektriciteit meer kan afnemen. Drie op de tien locaties hebben voorlopig zelfs helemaal geen stroom beschikbaar. Dit is een economische ramp in de maak!
Het midden- en kleinbedrijf, de ruggengraat van onze economie, dreigt vast te lopen. Dit is een direct gevolg van het falende beleid dat geen oog heeft gehad voor de essentiële infrastructuur van ons land. De voorzitter van NVM Business, Irene Flotman, slaat de spijker op de kop als zij zegt in het AD dat dit zowel het lokale bedrijfsleven als de nationale economie belemmert en de concurrentiepositie van Nederland verzwakt. Slechts vijf procent van de bedrijventerreinen heeft nog voldoende capaciteit. In Noord-Brabant, Gelderland en Limburg is de situatie het schrijnendst, met meer dan 90 procent van de terreinen zonder nieuwe elektriciteitscapaciteit.
Het gebrek aan stroom is niet het enige probleem. Het tekort aan locaties voor bedrijven begint ook nijpend te worden. Overal in Nederland melden NVM-makelaars dat er onvoldoende panden beschikbaar zijn voor ondernemers die willen uitbreiden. Zonder gegarandeerde aansluiting op het elektriciteitsnetwerk worden bedrijven begrijpelijkerwijs terughoudend met investeringen in nieuwe panden. Dit is een direct gevolg van een overheid die zich blindstaart op woningbouw en de cruciale rol van bedrijventerreinen in onze economie compleet negeert.
De NVM noemt de cijfers 'ontluisterend' en roept het nieuwe kabinet op om met een daadkrachtig plan te komen. Maar laten we eerlijk zijn, de politieke aandacht is volledig misplaatst. In plaats van prioriteit te geven aan de infrastructuur die onze economie draaiende houdt, wordt er geld en aandacht gestoken in projecten die niet de dringendste noden van onze tijd adresseren. Bedrijventerreinen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van het totale gasverbruik en 30 procent van de elektriciteit in Nederland. Dit zijn de motoren van onze economie, en zij worden nu gesaboteerd door bestuurlijke incompetentie.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
Het is hoog tijd dat er een radicale omslag komt in het denken van onze politieke leiders. De economische toekomst van Nederland staat op het spel. Zonder een robuust en toekomstbestendig energienetwerk zullen onze bedrijven, en daarmee onze welvaart, onvermijdelijk ten onder gaan. Het is tijd voor actie, niet voor holle frasen en loze beloftes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten