pexels photo 3791130

Boekhouder steeds noodzakelijker voor kleine ondernemer

Economiesep 02 2022, 16:32
Veel ondernemers lopen op hetzelfde vast: de boekhouding. De boekhouding is een ingewikkelde en tijdrovende klus waaraan veel regels en verplichtingen verbonden zijn. Niet alleen kleine ondernemers lopen vast op de boekhouding, het gebeurt ook bij grote bedrijven. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om een boekhouder in te schakelen. Lees snel verder en ontdek waarom een boekhouder onmisbaar is voor de kleine ondernemer.
Waaruit bestaat de boekhouding?
De boekhouding bestaat uit verschillende onderdelen. Welke onderdelen voor jou verplicht zijn, hangt af van de rechtsvorm van je onderneming en de branche waarin je actief bent. De boekhouding geeft inzicht in de financiële situatie van je onderneming en dient als verantwoording naar derden zoals de Belastingdienst. Iedere ondernemer is verplicht de boekhouding 7 jaar te bewaren.
De boekhouding bestaat uit de volgende onderdelen:
  • Grootboek
  • In- en verkoopadministratie
  • Debiteuren- en crediteurenbeheer
  • Voorraadadministratie
  • Salarisadministratie
Daarnaast is het doen van belastingaangifte voor iedere ondernemer verplicht. Dit geldt voor de aangifte, inkomstenbelasting en btw-aangifte. Welke aangiftes je verder nog moet doen, hangen af van de rechtsvorm van je onderneming.
Werkzaamheden van de boekhouder
Het takenpakket van een boekhouder bestaat uit verschillende werkzaamheden. Welke werkzaamheden de boekhouder voor jou uitvoert, bepaal je zelf. Je kunt ervoor kiezen om de boekhouding in zijn geheel uit te besteden aan de boekhouder, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel van de boekhouding uit te besteden. Beide hebben voor- en nadelen.
Wanneer je een boekhouder inschakelt, is de boekhouder verantwoordelijk voor de boekhouding van je onderneming. Een boekhouder voert de volgende werkzaamheden uit:
  • Administratie bijhouden
  • Het geven van financieel en belastingadvies
  • Het doen van belastingaangifte
  • Het opstellen van financiële rapportages, een jaarrekening en jaarverslag
  • Startersbegeleiding
Wanneer je de boekhouding in zijn geheel uitbesteed hou je zelf voldoende tijd over die je kunt steken in andere belangrijke zaken. Het nadeel is dat je zelf geen inzicht hebt in de financiële situatie van je onderneming. Wanneer je slechts een deel van de boekhouding uitbesteed, heb je dit inzicht wel.
Het belang van een goede boekhouder
Het inschakelen van een boekhouder brengt vele voordelen met zich mee.
De boekhouder is verantwoordelijk
Wanneer je de boekhouding uitbesteed aan de boekhouder, is de boekhouder verantwoordelijk voor de boekhouding en eventuele fouten. Bij het niet correct voeren van de boekhouding of het te laat doen van belastingaangifte riskeer je een boete. Echter heeft een boekhouder zorgplicht, wat inhoudt dat je de boekhouder aansprakelijk mag stellen voor beroepsfouten. Het uitbesteden van je boekhouding is een veilige keuze.
De boekhouder ontzorgt
Wanneer je de gehele of een deel van de boekhouding uitbesteed, hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken. Je kunt erop vertrouwen dat de boekhouding correct wordt gevoerd en dat belastingaangiftes op tijd worden gedaan. Je bespaart jezelf veel tijd, frustraties en stress wanneer je een boekhouder hebt.
De boekhouder verdient zichzelf terug
Het inschakelen van een boekhoudkantoor kost natuurlijk geld. Maar wist je dat een boekhouder zichzelf terugverdient? De kennis van de boekhouder is volledig actueel over belastingwetgeving en aftrekposten. Zo profiteer je altijd van zoveel mogelijk belastingvoordeel.
Zoals al eerder is benoemd heeft een boekhouder zorgplicht en kun je ervan uitgaan dat wanneer je een boekhouder hebt, je boekhouding correct is en dat belastingaangiftes op tijd worden gedaan. Hierdoor bespaar je geld op eventuele boetes.
Tot slot verdient een boekhouder zichzelf terug met het geven van financieel en belastingadvies.
De boekhouder heeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf
Eventuele financiële problemen worden door de boekhouder op tijd herkent en voorkomen. Daarnaast kent de boekhouder je branche en weet de boekhouder dus precies wanneer het goede moment is voor die ene investering en wanneer het beter is om te wachten. Samen met jou haalt de boekhouder het beste uit je onderneming!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten