Screen Shot 2022 10 13 at 153855

Help, waar moet ik met mijn contant geld naar toe

Economieokt 13 2022, 14:39
Het wordt voor ondernemers steeds lastiger om hun contante geld te storten, terwijl de kosten per storting van contant geld door de jaren heen door de grote banken steeds is opgeschroefd. Er heeft de laatste jaren een grote transformatie plaatsgevonden door de pinautomaten massaal te vervangen door de gele Geldmaat. Terwijl er per jaar nog honderden betaalautomaten uit het straatbeeld verdwijnen, lijkt er geen rekening te worden gehouden met de ontevredenheid in het gebruik van de nieuwe Geldmaten. Uit onderzoek van Bank.nl blijkt dat er nogal wat schort aan bereikbaarheid en storingsgevoeligheid van de apparaten.
Zo stelde de onderzoekssite Bank.nl aan een aantal mensen wat ze van de Geldmaat vonden. De uitkomsten bleken verre van positief. Uit onafhankelijk onderzoek van vergelijkingssite Bank.nl blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden niet blij is met de service van Geldmaat. Bijna 90% geeft aan ontevreden te zijn. Zo ervaart 75% van hen problemen met Geldmaat, zoals een technische storing of omdat er geen geldautomaat in de buurt is. Het gaat hierbij om zowel particulieren als ondernemers.
Ben je boven de vijftig jaar dan weet je vast nog wel hoe blij de bankemployee je met open armen verwelkomde als je een volle spaarvarken kwam brengen. Het was voor jou als kind een magische onderneming als al die centen, stuivers, kwartjes, dubbeltjes en guldens al ratelend in de telmachine verdwenen. De uitkomst was tot op de cent nauwkeurig. Vervolgens werd het bedrag op je spaarbankboekje bijgestort, vaak gebeurde deze bijschrijving nog met een ballpoint en kreeg je een stempeltje waarmee je voor een cadeautje spaarde. 
Geen contant geld meer
De banken van tegenwoordig zijn allerminst blij als je contant geld naar ze toe wilt brengen. Ze doen er al het mogelijke aan om dit zoveel mogelijk te ontmoedigen. De mogelijkheden om geld te storten of op te nemen worden steeds meer ingeperkt. Heb je toevallig contant geld ontvangen door een verkoop op marktplaats dan blijkt het heel lastig om daarmee zelf iets te gaan betalen wanneer het grotere coupures betreft. Als je zelf de proef op de som neemt om je boodschappen met een biljet van 200 euro te betalen, dan kom je van een koude kermis thuis. Zelfs als je precies voor die 200 euro boodschappen doet raak je het 200 euro biljet aan straatstenen niet kwijt, hoewel dit toch echt een wettelijk betaalmiddel is.
Even snel pinnen
Het zal vast veel mensen opgevallen zijn dat er steed minder pinautomaten in het straatbeeld te zien zijn. Het lijkt niet alleen of deze in een rap tempo verdwijnen, het is ook echt zo. Soms is de betreffende pinautomaat er ineens niet meer terwijl je er soms jarenlang wekelijks een vast bedrag pinde.
Geldmaat
Vaak blijkt deze te zijn vervangen door een gele Geldmaat op een andere locatie. Voor ondernemers wordt het ook steeds lastiger om hun cash geld te storten. Dat kan bijvoorbeeld soms alleen nog maar bij een Geldmaat bij een servicepunt. Het nadeel is dat deze service alleen tijdens reguliere winkeltijden beschikbaar is. Meestal heeft een MKB-ondernemer met een winkel na sluitingstijd nog de nodige werkzaamheden in zijn eigen zaak te doen, voordat hij de deur achter zich sluit. Hij of zij heeft dan pech dat de Geldmaat niet meer bereikbaar is. Veel ondernemers vinden het echter onprettig om met een groot geldbedrag over straat te lopen om dit vervolgens thuis op te bergen.
Onderzoekssite Bank.nl heeft tevens boven water weten te halen, dat klanten ook last van storingen hebben.
Ben je als ondernemer ontevreden over je huidige bank dan is het raadzaam om kosten en dienstverlening van verschillende banken eens te gaan vergelijken. Dat kan heel makkelijk op Bank.nl
Geldmaat
De invoering van de Geldmaat laat zien dat deze beslist storingsgevoelig is. Op de site Allestoringen staan een aantal klachtmeldingen die dat bewijzen. Het blijkt dan niet aan de onkundigheid van de storter te liggen, want de betaalpas blijkt het in een winkel gewoon te doen maar bij de Geldmaat verschijnt er dan een error melding. Pinnen kan helaas ook op steeds minder locaties, terwijl de opnametijd ook korter is geworden. Heb je een betaalautomaat gevonden dan zijn deze vaak tussen 23:00 uur en 6.00 uur buiten werking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten