30497254362 a05809a151 c

GL R'dam wil verbod op WK-wedstrijden op groot scherm in de openbare ruimte vanwege situatie in Qatar

Binnenlandokt 13 2022, 13:30
Bij D66 en GroenLinks zitten de grote wereldverbeteraars. GroenLinks Rotterdam probeert D66 nu te snel af te zijn. Zij willen namelijk dat het Rotterdamse college het uitzenden van WK-wedstrijden op grote schermen in de openbare ruimte verbied vanwege de situatie in Qatar. Zij denken echt dat de organisatie van het WK in Qatar van deze deugactie één seconde wakker zal liggen. Lachwekkend natuurlijk!
Zoals velen weten begint 20 november 2022 in Qatar het WK voetbal. Ook in Rotterdam leeft het WK voetbal, en natuurlijk het Nederlands elftal. Het Oranjelegioen kijkt hier reikhalzend naar uit. Echter is er ook veel kritiek op de organisatie van het WK in Qatar, met name vanuit een mensenrechtenstandpunt. Zo stelden mensenrechtenorganisatie als Human Rights Watch en Amnesty International al dat er minstens 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen tijdens de bouw van de verschillende stadions die tijdens het WK gebruikt worden. Daarnaast klinkt er ook vanuit klimaatoogpunt kritiek: de grote stadions worden allemaal gekoeld met airconditioning, en dit in tijden van een globale energiecrisis. Mede hierom hebben verschillende steden, waaronder Parijs, besloten om schermen voor het tonen van WK- wedstrijden in de publieke ruimte niet toe te staan. 

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

GroenLinks Rotterdam wil dat Rotterdam het voorbeeld volgt van Parijs. Zij wil dus dat het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders evenementen in de openbare ruimte waarbij de WK-wedstrijden op grote schermen worden vertoont verbied. Leefbaar Rotterdam fractievoorzitter Bart van Drunen is niet te spreken over deze vorm van symboolpolitiek en twittert: ''Symboolpolitiek ten koste van de gewone Rotterdammer! De verschrikkelijke misstanden in Qatar moet je organisaties als de FIFA aanrekenen; niet de Oranje supporter die alleen maar een wedstrijd wil zien.''
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Exclusief voor DDS zegt Bart van Drunen; ''GroenLinks doet dit alleen maar om te deugen. Om er zelf een goed gevoel aan over te houden. Terwijl je met deze vorm van symboolpolitiek moedwillig een gezellig volksfeest verziekt.'' Hopelijk is het Rotterdamse college van B&W nuchter genoeg om deze vorm van symboolpolitiek naar de prullenbak te verwijzen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten