20220228 Debat over situatie in Oekraïne Van Haga BVNL

Van Haga: “Gronings gas voor Duitse kernenergie”

Politiekokt 13 2022, 12:30
Wanneer in Duitsland of België ziekenhuizen kampen met een gastekort, zal het Groningse gasveld toch weer worden opgestart. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tijdens een verhoor door de parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen. BVNL zegt prima maar zij willen er Duitse kernenergie voor terug. 
Vijlbrief stelde dat er in uitzonderlijke situaties toch weer gas moet worden geproduceerd, bijvoorbeeld als door een gastekort ziekenhuizen niet meer kunnen functioneren. Die reden geldt volgens hem ook als in onze buurlanden een noodsituatie ontstaat. “Voor Duitsers geldt dezelfde solidariteit als voor Nederlanders.” De solidariteitsgedachte met buurlanden is natuurlijk hartstikke fout als je eigen volk in de kou laat zitten door stijgende energieprijzen.
“Wij kunnen de Duitsers Gronings gas leveren en zij kunnen solidair met ons zijn door hun kerncentrale in Lingen, vlak over de grens met Emmen, open te houden voor het Nederlandse belang. We kunnen daar heel Noord-Nederland mee voorzien van energie. Een win-win-situatie”, aldus Van Haga, die wijst op het voornemen van de Duitsers om de centrale in Lingen voor het einde van het jaar te ontmantelen. Van Haga stelt duidelijk het belang van de Nederlander voorop daar kan het kabinet nog iets van leren.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Van Haga wil dat het kabinet daarover gaat onderhandelen met de Duitse regering: “Zeker omdat we met het veilig opstarten van de Groningse gasproductie een ijzersterke troef hebben voor het verkrijgen van de Duitse kernenergie”, aldus de BVNL-er die zijn plan vandaag inbrengt in het debat kernenergie. Van Haga pleit al langer voor hernieuwde gaswinning. “Als dat gebeurd op een veilige manier, een zeer ruimhartige compensatie voor slachtoffers van aardbevingsschade en een Gasfonds voor investeren in de provincie, wordt Groningen er alleen maar beter van.” Tijdens dit debat wil BVNL ook weten hoe het zit met de door Rutte beloofde kerncentrale in de Eemshaven. “Dat zou naast een broodnodige energievoorziener, ook een gigantische aanjager kunnen zijn voor de Groningse economie”, aldus Van Haga. We weten inmiddels wat de beloftes van Rutte waard zijn. Goed dat Van Haga zich er als een terriër in vastbijt. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten