image001 82

Het gebruik van psychometrische tests in recruitment en talent development

Economiejun 14, 15:30
In de huidige arbeidsmarkt wordt het steeds lastiger om de juiste match te vinden tussen de kandidaat en de organisatie. De psychometrische tests, die ontworpen zijn om de persoonlijkheid, capaciteiten en motivaties van individuen te meten, bieden waardevolle inzichten die verder gaan dan een traditioneel CV of sollicitatiegesprek. In deze blog vertellen wij jou wat deze test inhoudt en hoe je dit kunt gebruiken.

Wat zijn psychometrische tests?

Psychometrische tests zijn gestandaardiseerde hulpmiddelen die bedoeld zijn om verschillende aspecten van iemands mentale capaciteiten en gedragsstijl te meten. Ze kunnen grofweg in twee categorieën worden onderverdeeld:
  1. Cognitieve vaardigheden tests: Deze meten het vermogen van een kandidaat om te denken, redeneren en problemen op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn numerieke, verbale en abstracte redeneertesten.
  2. Persoonlijkheidstests: Deze evalueren de persoonlijkheidskenmerken en gedragsvoorkeuren van een kandidaat. Veelgebruikte tests in deze categorie zijn de Big Five persoonlijkheidstest. 
Deze tests en meer psychometrische testen kunnen worden afgenomen bij Assessio Bloom.

Voordelen van psychometrische tests

Het laten uitvoeren van psychometrische tests kan veel duidelijkheid geven voor zowel de kandidaat als de organisatie. Hieronder lichten wij een aantal voordelen van dit type test voor je uit.
  1. Objectiviteit en betrouwbaarheid deze tests bieden een objectieve manier om kandidaten te beoordelen. Dit vermindert de invloed van subjectieve vooroordelen die kunnen optreden tijdens traditionele beoordelingsmethoden, zoals interviews.
  2. Inzicht in geschiktheid – het helpt recruiters te bepalen of een kandidaat goed past bij de functie en de organisatiecultuur. Door inzicht te krijgen in cognitieve vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken, kunnen recruiters beter voorspellen hoe een kandidaat zal presteren en zich zal aanpassen aan de werkomgeving.
  3. Verhoogde retentie – kandidaten die goed passen bij de functie en de organisatie zijn vaak meer tevreden en betrokken. Dit leidt tot hogere retentiecijfers en lagere wervingskosten op de lange termijn.
  4. Snellere beslissingen – het gebruik van gestandaardiseerde tests kan het selectieproces versnellen door snel duidelijke gegevens te leveren over de geschiktheid van kandidaten.
Het kan veel tijd en moeite besparen in het recruitment proces.

Toepassingen in recruitment

Psychometrische tests kunnen in een vroeg stadium van het selectieproces worden gebruikt om een pool van gekwalificeerde kandidaten te creëren. Dit helpt om tijd en middelen te besparen door alleen de meest geschikte kandidaten door te laten gaan naar de volgende rondes.
De resultaten van psychometrische tests kunnen dienen als een basis voor gerichte interviewvragen, waardoor interviews effectiever en relevanter worden. Bij de eindselectie kan een psychometrische test helpen om de uiteindelijke beslissing te ondersteunen, vooral wanneer kandidaten op andere gebieden zoals ervaring en opleiding vergelijkbaar zijn.

Toepassingen in talent development

De resultaten van psychometrische tests kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde talent development plannen op te stellen, gericht op de specifieke sterktes en zwaktes van medewerkers. Begrip van de persoonlijkheidskenmerken en capaciteiten van teamleden kan managers helpen bij het samenstellen van effectieve teams en het verbeteren van de samenwerking binnen teams.
Psychometrische tests kunnen potentiële leiders identificeren en inzicht bieden in hun leiderschapsstijl en ontwikkelingsbehoeften, wat essentieel is voor gerichte leiderschapstraining en -ontwikkeling.

Kiezen voor psychometrische tests

Psychometrische tests zijn krachtige hulpmiddelen die organisaties kunnen helpen bij het nemen van meer geïnformeerde en objectieve beslissingen in zowel recruitment als talentontwikkeling. Door deze tests op de juiste manier in te zetten, kunnen organisaties niet alleen de kwaliteit van hun aanwervingen verbeteren, maar ook de ontwikkeling en retentie van hun medewerkers bevorderen. Het gebruik van psychometrische tests is daarmee een waardevolle investering in de toekomst van uw organisatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten