pexels photo 1642125

Hoe kun je zelf de woningwaarde berekenen?

Economieokt 13 2022, 7:00
Je weet vast wel dat huizenprijzen enorm zijn gestegen in de laatste jaren. Misschien heb je al op funda gekeken naar een nieuwe woning. Om erachter te komen wat jouw opties zijn moet je eerst weten wat jouw huis waard is. Maar waar begin je met de woningwaarde berekenen? Je leest deze pagina op het internet dus je bent al op de goede plek. Er zijn echter wel meerdere opties die niet hetzelfde resultaat opleveren. Wat jouw huis echt waard is lees je op deze pagina.
Kun je zelf de woningwaarde berekenen?
Een eenvoudige manier om te bepalen wat jouw huis waard is, is het opzoeken van recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen bij jou in de buurt. Dit is openbare informatie en die kun je online opzoeken. Dit geeft je echter geen volledig antwoord want jouw huis is nooit identiek aan andere woningen. Misschien heb je gewacht met renovatie en ligt de verkoopprijs daardoor lager. Of je hebt vloerverwarming liggen met vast parket wat je bij de onroerende goederen kunt optellen. Je ziet het, de woningwaarde berekenen wordt al snel behoorlijk ingewikkeld. Je kunt online een woningwaarde calculator gebruiken. Die zijn vaak gratis, je moet vaak wel persoonlijke details achterlaten. Je kunt naar de WOZ-waarde kijken maar die is ten eerste niet specifiek genoeg en ten tweede loopt die berekening een jaar achter. De WOZ-waarde wordt namelijk gebaseerd op het voorgaande jaar. Als je bedenkt dat in 2021 huizenprijzen met ruim 15 procent zijn gestegen begrijp je dat er een meer nauwkeurige toetsing nodig is.
De eenvoudige conclusie is dat je zelf de woningwaarde kunt berekenen, maar het wordt lastig om alles stukjes van de puzzel compleet te krijgen. Er zijn twee alternatieven voor een meer nauwkeurige berekening:
  1. Woningtaxatie door een taxateur
  2. Waardebepaling door een makelaar
De eerste optie zal je honderden euro’s kosten. Je laat een taxatie uitvoeren als je een hypotheek wilt aanvragen en aan de bank moet laten zien wat de waarde van de woning is. Dit is echter niet altijd de verkoopwaarde. Een makelaar zal de woningwaarde berekenen om zo tot een schatting van de uiteindelijke koopsom te geraken. En die berekening gaat anders in zijn werk. Dat die tweede optie ook nog eens gratis is kun je als bonus zien.
Wat is jouw huis echt waard?
De taxatiewaarde moet neutraal zijn, daarom moet je er ook voor betalen. De taxateur werkt in opdracht van de klant maar mag geen partijdige rol innemen. Het is ook geen adviserende taak. Zo zal een taxateur geen tips geven om de woningwaarde te verhogen. Het is een berekening van de huidige staat met mogelijk een berekening van werkzaamheden die uitgevoerd worden na aankoop. Dat geeft de hypotheekverstrekker zekerheid maar voor jou als huiseigenaar schiet je er niet zoveel mee op.
Als je de vraag “wat is mijn huis waard?” eenvoudig wilt beantwoorden dan kun je via watismijnhuiswaard.com een waardebepaling aanvragen. Dan komt er een lokale makelaar bij je langs die, net als bij een taxatie, naar de specifieke kenmerken van jouw huis kijkt. Het voornaamste verschil is dat de focus ligt op verkoopwaarde, niet de hypotheekwaarde. Daar heb je als huiseigenaar namelijk meer aan, bovendien hoef je hier niet voor betalen.
Waarom is deze berekening gratis? Omdat de verkoopmakelaar samen met jou bekijkt of er een verdere samenwerking mogelijk is. Het is naast een vrijblijvend adviesgesprek namelijk tevens een kennismaking en aanbod om als makelaar voor je te werken. Maar het is en blijft een vrijblijvend aanbod zonder verdere verplichtingen. Daarmee biedt watismijnhuiswaard.com de goedkoopste en meest betrouwbare manier om de woningwaarde te berekenen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten