site 3229160 340

Hoe snel verdien jíj dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie terug?

Economiedec 19 2022, 7:00
Hoelang duurt het voordat de besparing op je energierekening even hoog is als de factuur van het isolatiebedrijf? Overweeg je om je huis te isoleren, dan wil je deze terugverdientijd natuurlijk weten vóórdat je de knoop doorhakt. De terugverdientijd betekent letterlijk hoeveel keer de investering groter is dan de jaarlijkse kostenbesparing. In dit artikel lees je de nieuwste cijfers én ontdek je een tool waarmee je jouw exacte terugverdientijd berekent.
Hoge energieprijzen, kortere terugverdientijd
Tot voor kort verdiende je het isoleren van je woning terug in 5 tot 10 jaar, maar met de hoge energieprijzen is de gemiddelde terugverdientijd flink verkort. Ben je bijvoorbeeld eigenaar van een slecht geïsoleerde tussenwoning, dan kun je isolatiemaatregelen nu al binnen 1 tot 4 jaar terugverdienen. Spouwmuurisolatie verdien je in dit geval het snelst terug, namelijk al binnen 1 jaar. Met een terugverdientijd van 3 jaar staat dakisolatie op de tweede plek. Bij vloerisolatie is de terugverdientijd met 4,5 jaar het langst.
3 keer sneller terugverdienen
Heb je geen tussenwoning maar een appartement, hoekwoning of vrijstaande woning, dan is de terugverdientijd óók sterk afgenomen. Want voor álle woningtypen verdienen isolatiemaatregelen zich met de huidige energietarieven ongeveer 3 keer sneller terug dan met de energietarieven van begin 2021. Let wel: het is dan wel belangrijk dat je je woning laat isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Zij hebben kennis en kunde in huis én isoleren met kwalitatief hoogstaande, gecertificeerde materialen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dealers die zijn aangesloten bij het IsolatieGilde.
“Kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening”
Alle genoemde cijfers blijken overigens uit een onderzoek dat onafhankelijk advieusbureau CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft uitgevoerd. Tijdens het onderzoek zijn gemiddelde energieprijzen uit mei 2022 gebruikt om de terugverdientijd van verschillende soorten isolatiemaatregelen te berekenen. “Verduurzaming is de kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening”, zo reageerde NVDE-voorzitter Olof van der Gaag op de onderzoeksresultaten.
Meer dan een kortere terugverdientijd
Momenteel is het dus interessanter dan ooit om je woning te isoleren. Want niet alleen is de terugverdientijd flink verkort, ook zijn de verduurzamingsubsidies begin 2022 verhoogd. Verder worden er aanpassingen in de energiebelasting voorgesteld die de terugverdientijd op korte termijn nóg verder kunnen verkorten.
Jouw exacte terugverdientijd
Vooral woningen tot bouwjaar 1995 zijn heel geschikt voor isolatie. Omdat deze huizen vaak slecht of matig geïsoleerd zijn, levert isoleren bovendien veel rendement op. Maar wannneer heb jíj de isolatiekosten er helemaal uit? Kortom: wat is de terugverdientijd als jíj het dak, de spouwmuur of de vloer van je woning laat isoleren? Met de gratis isolatiecheck van Alpine Isolatie ontdek je hoeveel jij kunt besparen op de energierekening. Gebruik van de tool is geheel vrijblijvend - je zit nergens aan vast.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten