35078655875 aa5a2dbb30 k

Inflatie stijgt weer; hogere voedselprijzen blijven nog even aanhouden

Economiemrt 02 2023, 15:00
De inflatie in Nederland is weer gestegen, met name door hogere prijzen van voedsel en dranken. In februari steeg de inflatie naar 8,0 procent, terwijl deze in het najaar van 2022 piekte op meer dan 14 procent. Ook in andere Europese landen liep de inflatie op.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat voedingsmiddelen, dranken en tabak in februari van dit jaar maar liefst 15,1 procent duurder waren dan een jaar geleden. Hoewel de prijzen van grondstoffen zoals graan en vetten in de afgelopen maanden zijn gedaald, zijn deze prijsdalingen niet terug te zien in de winkels. "Producenten zijn nog bezig om hogere kosten uit het verleden door te berekenen", aldus Sebastiaan Schreijen, analist voedselprijzen bij Rabobank tegen de NOS. "Er zit altijd maanden vertraging in voordat de klant die hogere kosten in de winkels merkt."
Een belangrijke oorzaak van de stijgende prijzen is de aanhoudende hoge verpakkingskosten en de sterke stijging van loonkosten. Deze kosten worden doorberekend aan de consument, waardoor de prijzen in de winkels hoog blijven. Volgens Schreijen zal er nog enige tijd verstrijken voordat de hogere kosten uit het verleden volledig zijn doorberekend en de prijzen weer zullen dalen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De verwachting is dat de voedselprijzen pas in de zomer zullen stabiliseren en dat de inflatie dan weer zal afnemen. Tot die tijd zullen consumenten echter rekening moeten houden met hogere prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak. FVD Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen vindt de prijsstijgingen bizar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten