student 849825 340

Interview: “ambtenaren dienen meer digitale vaardigheden op te doen om taken goed uit te kunnen voeren”

Economiejan 17 2023, 15:30
In dit artikel delen wij een interview met Rik van der Wardt van Data Science Partners. Hij waarschuwt voor een gebrek aan digitale kennis bij de overheid.
Kan je ons wat meer vertellen over jouw zorgen over dit onderwerp?
“Ja, het is inderdaad zo dat ik me soms zorgen maak om de digitale kennis bij de overheid. Je ziet dat hierdoor beslissingen worden genomen die je met meer kennis van zaken niet zou nemen. Je ziet dit bijvoorbeeld terugkomen als het gaat om wetgeving rondom kunstmatige intelligentie, of bij het reguleren van de big tech-bedrijven. Ook zouden overheden zelf nog een stuk meer data-gedreven kunnen werken en zo beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen.”
Waarom is de digitale kennis bij de overheid beperkt denk je?
“In mijn ogen is er niet één reden, maar meerdere redenen. De overheid heeft oudere mensen in dienst dan andere organisaties. Zo is een ambtenaar bij de rijksoverheid gemiddeld ruim 46 jaar oud volgens hun eigen jaarrapport rondom de bedrijfsvoering. Dit zorgt voor een kloof in digitale vaardigheden vergeleken met jongere generaties. Een tweede reden is dat de overheid, wat mij betreft overigens onterecht, een wat suffer imago heeft als werkgever. Hierdoor kiezen veel mensen voor een loopbaan bij private organisaties. Omdat de overheid zelf veelal niet de nieuwste technologie inzet, is het voor werknemers die qua kennis helemaal up-to-date zijn vaak geen logische keuze om voor een overheidsorganisatie te gaan werken.”
Hoe kan de overheid stappen maken op het vlak van digitale vaardigheden?
“De overheid zal voortdurend de focus moeten houden op het vergroten van digitale vaardigheden. De wereld digitaliseert steeds verder en technologische ontwikkeling dendert voort.”
“Ik zie diverse mogelijkheden om beter bij te blijven op het vlak van digitale vaardigheden. Zo zou de overheid opleidingsbudgetten gerichter in kunnen zetten op technische vaardigheden die ertoe doen. Zo kun je een programmeertaal als bijvoorbeeld Python al in enkele dagen basaal onder de knie krijgen. Dit geeft mensen veel inzicht in hoe technologie werkt en stelt hen in staat beter onderbouwde keuzes te maken. Daarnaast is het betrekken van het bedrijfsleven onvermijdelijk in mijn ogen. De overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs moeten niet tegenover elkaar staan, maar met elkaar optrekken om toekomstige ontwikkelingen in zo goed mogelijke banen te leiden. Wanneer de eigen capaciteit van de overheid tekortschiet dan kan er wat mij betreft gekozen worden voor externe inhuur, waarbij ik wel zou pleiten voor strak toezicht op kwaliteit van deze externen. Hierbij zou het helpen als eigen expertise van de overheid op een iets hoger niveau zit.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten