Attje Kuiken PvdA 9O1A6936

De PvdA is SCHIJNOPPOSITIE: Attje Kuiken wenst Mirjam Bikker 'veel succes' en hoopt op prettige voortzetting van de samenwerking

Politiekjan 17 2023, 16:00
De fractievoorzitter van de PvdA heeft vandaag even bewezen op Twitter dat zij en haar partij oppositie voeren niet eens bijna serieus nemen. Op het sociale medium feliciteerde ze de nieuwe ChristenUnie-fractieleider Mirjam Bikker namelijk met haar positie... waarna ze vertelde dat ze al veel samen hebben opgetrokken én dat ze hoopt op nóg meer samenwerking in de komende tijd.
Oppositiepartij? Welke oppositiepartij?
De ChristenUnie maakt deel uit van de regeringscoalitie. De PvdA doet dat niet. Als PvdA-leider zou je de nieuwe leider van de CU dan veel succes moeten wensen, maar ook duidelijk maken dat je die leider het vuur aan de schenen gaat leggen omdat je op belangrijke dossiers heel anders over bepaalde materie denkt. Als oppositielid vecht je dan voor je waarden.
Maar mevrouwtje Kuiken kiest voor precies het tegengestelde. Zij omarmt Bikker en schept op dat zij en Bikker al tijden lekker samenwerken met elkaar. Want blijkbaar maakt de PvdA officieus deel uit van de coalitie.
Hier passen maar twee mogelijke reacties op: ten eerste word ik hier kotsmisselijk van. Heeft iemand een teiltje? Dan kan ik even overgeven. Zo vies is dit. 
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ten tweede, en veel belangrijker: dit is niet hoe een oppositieleider over een coalitiepartner hoort te spreken. Je hoort niet te zeggen dat je zo fijn samenwerkt met elkaar. Je moet erin springen en zeggen dat je uitkijkt naar felle, maar eerlijke debatten. Dat je zin hebt om haar voeten aan het vuur te houden, om het haar lastig te maken, en haar op belangrijke punten te doen inzien dat haar positie - en die van haar partij - onjuist zijn. Een oppositieleider moet vooral niet net doen alsof zij en een coalitiepartner lid van hetzelfde team zijn
Maar dat is wel wat Kuiken doet. En ergens is dat natuurlijk helemaal niet eens zo gek. Het PvdA is immers eigenlijk  - stiekem - een gedoogpartij. En ja, dat geldt feitelijk voor elke kartelpartij (die niet officieel lid is van de coalitie). Ze vormen een eenheid met elkaar. Het enige verschil tussen nu en een jaar of drie, vier geleden is dat ze nu niet eens meer de schijn ophouden dat het anders zit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten