Premier Mark Rutte en Minister Wopke Hoekstra op bezoek bij Joe Biden in het Witte Huis

Premier Mark Rutte en Minister Wopke Hoekstra op bezoek bij Joe Biden in het Witte Huis

Matt Smith Photographer / Shutterstock

De Amerikaanse president Joe Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontvangen vandaag Premier Mark Rutte en Wopke Hoekstra in het Witte Huis. Er zal gesproken worden over de oorlog in Oekraïne maar ook over chipfabrikant ASML.

In de tien jaar dat Rutte minister president van Nederland is Joe Biden de 3e Amerikaanse president waarmee Rutte in het Witte Huis de hand schudt. Eerder maakte Rutte al kennis met Obama en Donald Trump. De laatste ontmoeting met Donald Trump in 2018 was voor de premier niet bepaald een succes. Trump was in een persmoment samen met Mark Rutte uitgesproken over een handelsovereenkomst tussen de VS en de EU waar Rutte het vervolgens niet mee eens was.

De ontmoeting van vandaag zal voor de premier en de minister van Buitenlandse Zaken naar verwachting een stuk gemoedelijker verlopen. Ondanks de aankondiging dat er gesproken gaat worden over gevoelige thema’s liggen Rutte en Biden op veel vlakken op een lijn. Zo willen Rutte en Hoeksta net als Biden geld en wapens blijven leveren aan Oekraïne waardoor de oorlog tegen Rusland voorlopig nog niet afgelopen is.

De verenigde staten willen met nieuwe regels grootmacht China een halt toe roepen. Zo maakt China gebruik van chips die gemaakt worden door het Nederlandse bedrijf ASML. De Amerikaanse overheid wil dat Nederland gaat stoppen met het leveren van chipmachines. Zonder te leveren aan China krijgt het Nederlandse technologie bedrijf het moeilijk, compensatie vanuit de VS is dus noodzakelijk.

Het bezoek van Mark Rutte en Wopke Hoekstra komt voor Joe Biden op een pijnlijk moment. Het is namelijk voor de Amerikaanse pers de eerste mogelijkheid om de president te bevragen na het nieuws dat er opnieuw geheime documenten in het privébezit van de president zijn gevonden. Eerder werden er al geheime documenten gevonden in de garage van Joe Biden.

Lees meer over:
Wopke Hoekstra Rutte Biden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties