screen shot 2023 11 24 at 121344

Jaarlijkse keuze zorgverzekering staat weer voor de deur, maar waar let je op?

Economienov 27 2023, 14:30
Naast de keuze voor een politieke partij, staat ook de jaarlijkse keuze voor een zorgverzekering weer voor de deur. Tot eind december hebben Nederlanders de mogelijkheid om hun zorgverzekering voor het komende jaar te herzien en eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar.
Dit lijkt hét moment om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van drie belangrijke zaken: prijs, dekking en voorwaarden.

Prijs

Uit cijfers van Zorgwijzer blijkt dat de basisverzekering in 2024 gemiddeld 147,34 euro per maand kost. Dat komt neer op een stijging van zo’n 9 euro per maand gemiddeld, ofwel 6,5 procent meer dan in 2023.
Toch valt de stijging ietsje lager uit dan de bijna 12 euro per maand waar de overheid van uitging in de Miljoenennota. Desondanks stijgen de zorgkosten fors als gevolg van inflatie en hogere salarissen bij zorgmedewerkers.
Wat opvalt is het grote verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering. Zorgwijzer berekende een gat van maar liefst 468 euro. Bij FBTO vind je bijvoorbeeld de goedkoopste optie voor 131,95 euro per maand, terwijl a.s.r. je de hoofdprijs laat betalen: 170,95 euro maandelijks.
In potentie valt er dus veel te besparen, zeker voor de groep Nederlanders die al jaren is ondergebracht bij dezelfde verzekeringsmaatschappij.

Dekking 

Natuurlijk is ook de dekking van de zorgverzekering een belangrijk aspect. Aan dit onderdeel wordt ieder jaar weer gemorreld door de verzekeringsmaatschappijen. Experts adviseren daarom om elk jaar de gewenste dekking te evalueren en te kijken welke verzekering het beste past.
Uit peilingen blijkt verder dat veel Nederlanders onnodig verzekerd zijn via de aanvullende verzekering. Een voorbeeld zijn ouderen met een kunstgebit die nog een dure tandartsverzekering hebben voor enkele tientjes per maand. De verzekeraars verdienen er goed op.

Voorwaarden

Ook in de voorwaarden kan er ieder jaar wat veranderen, bijvoorbeeld in de keuze die je hebt uit verschillende zorgaanbieders. Het is ieder jaar weer afwachten of het ziekenhuis in jouw buurt een contract sluit met de zorgverzekeraar. Is er geen contract? Dan betaal je zelf een deel van de rekening.
Gelukkig zijn er genoeg goedkope zorgverzekeringen waarbij nu al bekend is dat je de behandeling in ieder ziekenhuis vergoed krijgt, ongeacht of er een contract is gesloten of niet.
Je zorgverzekering vergelijken kan nog tot eind december. De huidige zorgverzekering wordt dan automatisch stopgezet en de nieuwe polis gaat in op 1 januari 2024.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten