screen shot 2023 01 24 at 111500

Meer financiële ruimte door sieraden te verkopen

Economiejan 24 2023, 7:00
Het merendeel van de Nederlandse huishoudens is de afgelopen anderhalf jaar flink geraakt in de portemonnee. Waar de inflatie fors steeg, groeiden de lonen veel minder hard. Het maakt dat de koopkracht van Nederlanders per saldo afnam. De oplopende inflatie werd niet alleen gemerkt aan de stijgende energieprijzen; ook de wekelijkse boodschappen zijn steeds duurder geworden. Evenals dat een etentje buiten de deur steeds moeizamer gaat. In sommige gevallen is het helemaal niet meer mogelijk voor huishoudens. Zij voelen zich genoodzaakt te zoeken naar mogelijkheden om hun financiële situatie iets te verbeteren. Sieraden verkopen is een van de opties die hierbij overwogen wordt, mede doordat de goud- en zilverprijs gestegen zijn in de laatste jaren. Het is vaak een emotioneel zware stap, daar sommige sieraden mogelijk een dierbaar bezit zijn.
Vrijblijvend sieraden laten taxeren geeft inzage in de mogelijkheden
Niet alle sieraden zullen daadwerkelijk bijdragen aan het verruimen van de financiële mogelijkheden die gezinnen hebben. Het loont om sieraden vrijblijvend te laten taxeren door een onafhankelijk partij. Dit geeft een goed beeld van de huidige waarde ervan, op basis waarvan vervolgens kan worden afgewogen of het verkopen van de sieraden de moeite waard is. Sieraden taxeren kan onder meer bij inkopers van goud en zilver. Je vindt deze inkopers in de grote steden. De makkelijkste manier om de sieraden na taxatie te verkopen is via diezelfde partijen.
Sieraden verkopen na het overlijden van een dierbare
Hoewel het verkopen van sieraden de laatste jaren populairder is geworden om meer financiële ruimte te creëren, werd dit altijd al gedaan. Denk aan gezinnen waarbinnen een dierbare overleden is. Vaak werden één of twee van sieraden die deze achterliet bewaard; de rest verkocht men aan een inkoper van goud en zilver. Hetgeen deze sieraden opleverde werd verdeeld onder de nabestaanden.
Op zoek naar een bijbaan in de weekenden
Naast de mogelijkheid om de financiële ruimte te vergroten met de verkoop van gouden en zilveren sieraden, zoeken mensen vaker naar een bijbaan in de weekenden. Denk bijvoorbeeld aan het langs de deuren brengen van de ochtendkrant of een pakket folders, om het inkomen op deze manier te verhogen. De vraag naar bezorgers is groot, zeker in de dorpen buiten de stedelijke gebieden. Houd bij het zoeken naar een bijbaan rekening met voorwaarden die in het contract bij je huidige werkgever opgenomen kunnen zijn. Mogelijk staat deze het niet toe om bij een andere werkgever te solliciteren. Mocht je hierover twijfelen, dan loont het dit na te vragen bij de HR-afdeling van de organisatie. Daarbij zit er volgens de wet een maximum aan het aantal uur wat je op maandbasis mag werken, los van het aantal werkgevers wat je hebt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten