screen shot 2023 11 24 at 113555

Ontdek de charme van Delfts Blauw!

Economienov 26 2023, 7:00
Als je ooit een bezoek hebt gebracht aan Nederland, dan ben je ongetwijfeld bekend met Delfts Blauw. Deze traditionele vorm van keramiek, die zijn oorsprong vindt in de stad Delft, is wereldwijd bekend en geliefd. De kenmerkende blauwe en witte kleuren en de gedetailleerde ontwerpen maken het tot een uniek stukje Nederlandse cultuur. Een tegeltje maken kun je ook zelf! Het is niet alleen een leuke en creatieve bezigheid, maar je houdt er ook nog eens een prachtig en uniek kunstwerkje aan over. In dit artikel nemen we je mee in het proces van het maken van je eigen Delfts Blauwe tegeltje.

Aan de slag: benodigdheden voor het maken van je eigen tegeltjes

Ga je een tegeltje maken dan is het belangrijk om de juiste benodigdheden in huis te halen. Denk hierbij aan een effen wit tegeltje, porseleinverf in de kleur Delfts Blauw, penselen van verschillende groottes en eventueel een potlood om je ontwerp op het tegeltje te schetsen. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een kant-en-klaar tegel schilder set. Deze sets bevatten vaak alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, inclusief een handleiding met handige tips en trucs.

De juiste kleuren kiezen

Het kiezen van de juiste kleur is misschien wel het belangrijkste aspect bij het maken van een Delfts Blauw tegeltje. Het diepe, rijke blauw dat zo kenmerkend is voor Delfts Blauw is moeilijk te evenaren, dus zorg ervoor dat je de juiste verf kiest. Er zijn verschillende merken die porseleinverf in de kleur Delfts Blauw aanbieden, dus je hebt genoeg keuze.
Vergeet niet dat de kleur op het tegeltje anders kan uitpakken dan op de verpakking staat. Het kan daarom handig zijn om eerst een klein testvlak op het tegeltje te schilderen en dit te laten drogen, zodat je zeker weet dat je tevreden bent met de kleur.

Het belang van de juiste materialen

Naast de juiste verf, is het ook belangrijk om goede penselen te gebruiken. Deze maken het verschil tussen een mooi, gedetailleerd ontwerp en een ontwerp dat niet helemaal uit de verf komt. Voor Delfts Blauw zijn vooral fijne penselen essentieel, omdat veel van de traditionele ontwerpen bestaan uit fijne lijnen en gedetailleerde afbeeldingen. Ook is het handig om een potlood bij de hand te hebben om je ontwerp op het tegeltje te schetsen voordat je begint met schilderen. Zo kun je eventuele foutjes gemakkelijk corrigeren voordat je de verf aanbrengt.

Inspiratie halen uit traditionele ontwerpen

Als je niet zeker weet wat je op je tegeltje wilt schilderen, kan je inspiratie halen uit traditionele Delfts Blauwe ontwerpen. Denk aan typisch Nederlandse taferelen zoals molens, tulpenvelden, of boerderijdieren. Maar je kunt ook kiezen voor meer abstracte ontwerpen met bloemen en bladeren. Je hoeft je natuurlijk niet strikt aan de traditionele ontwerpen te houden. Het leuke van je eigen tegeltje maken is juist dat je helemaal vrij bent om te schilderen wat jij mooi vindt. Laat je dus vooral inspireren door de traditionele Delfts Blauwe ontwerpen, maar geef er vooral ook je eigen draai aan.

Stap voor stap: je eigen delfts blauwe tegeltje maken

Het maken van je eigen Delfts Blauwe tegeltje is makkelijker dan je misschien denkt. Begin met het schetsen van je ontwerp op het tegeltje. Dit kan in potlood, zodat je eventuele foutjes gemakkelijk kunt uitgummen. Als je tevreden bent over je ontwerp, kun je beginnen met schilderen. Gebruik een fijn penseel voor de kleine details en een iets groter penseel voor de grotere vlakken. Vergeet niet om de verf goed te laten drogen voordat je eventueel een tweede laag aanbrengt. Als je helemaal klaar bent, laat je het tegeltje nog een paar uur drogen. En voilà, je hebt je eigen Delfts Blauwe tegeltje gemaakt!

Tips en trucs voor perfecte resultaten

Om ervoor te zorgen dat je Delfts Blauwe tegeltje er zo mooi mogelijk uitziet (je kunt ook online een tegeltje bedrukken trouwens), hebben we nog een paar tips en trucs voor je. Ten eerste, wees geduldig. Het schilderen van de fijne details kan wat tijd kosten, maar het resultaat is het zeker waard. Ten tweede, wees niet bang om fouten te maken. Als je een foutje hebt gemaakt, kun je dit vaak nog corrigeren door de verf snel weg te vegen met een nat doekje. En tot slot, vergeet niet om plezier te hebben! Het maken van je eigen Delfts Blauwe tegeltje moet vooral een leuke en ontspannende bezigheid zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten