screen shot 2023 12 07 at 155045

Politiek in Nederland

Economiedec 07 2023, 16:30
De Nederlandse politiek staat sinds dit jaar aardig op zijn kop. Nadat het afgelopen jaar het kabinet is opgestapt moeten we dit jaar weer opnieuw stemmen. Het kiezen op de juiste politieke partij kan een hele zoektocht zijn voor de gemiddelde nederlander. Welke partijen hebben de idealen en toekomstplannen die jou het meest aanspreken. En in hoeverre zijn de plannen realistisch om uit te voeren in een kabinet met coalitie van veel verschillende partijen.

Stress en keuzes

Nadat het parlement is afgetreden afgelopen jaar komt het steeds dichterbij, de stembussen gaan weer open en alle stemgerechtigde mensen worden opgeroepen om te stemmen. In de periode voor de verkiezingen zijn de politieke partijen actief met het uitdragen van het programma zodat de gemiddelde stemmer weet waar die voor kiest. Stemmen kan maar 1 keer, het is dus belangrijk dat je en weloverwogen keuze maakt. Normaal gesproken stem je eens per 4 jaar op de partijen voor de tweede kamer dus dan heb je wel even tijd om na te denken over je keuze. Na deze drukke periode van campagnes is ontspanning nodig. Misschien is het tijd om te kijken naar een vakantie op vakantieveiligen om van de stress af te komen, wellicht heeft Spa Weesp aanbieding nog een plek.

Waarom zou je stemmen?

Je vraagt je misschien wel af, waarom zou ik nog stemmen? Dat is niet ongewoon, want ja, als het al eens verkeerd is gegaan neemt het vertrouwen in de politiek af. Toch is het belangrijk om jouw stem uit te brengen, want alle stemmen die niet worden gebruikt gaan naar de partij met op dat moment de meeste stemmen. Die partij kan jou bijvoorbeeld helemaal niets bieden dan zou het zonde zijn als jouw stem daar belandt.

Partijen strijden

Partijen strijden om jouw stem, ze willen de meeste stemmen bemachtigen zodat zij in het parlement kunnen komen en dan de beloftes die ze hebben gedaan aan hun stemmers in te kunnen voeren. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot, partijen zijn keihard en elke kans die zij krijgen om de andere partijen een kopje kleiner te maken nemen ze dan ook al snel. Er gaan een paar partijen door die samen het nieuwe kabinet vormen voor de aankomende 4 jaar. Daarom is het handig dat deze partijen qua idealen op dezelfde lijn liggen, zodat ze niet weer in discussie hoeven wanneer er een nieuwe wet toegevoegd moet worden. Soms kan dit daardoor maanden duren voor iets wat ons land hard nodig heeft, zo iets kan het land slecht beïnvloeden.

Direct na de verkiezingen

Zodra de stemmen geteld zijn en bekend is hoe de tweede kamer eruit gaat zien qua bezetting zijn vervolgstappen bij wet vastgelegd. Er moet een kabinet komen, dit begint met een verkenning door de voorzitter. Vervolgens moet de informateur onderzoeken welke partijen het kabinet gaan vormen. De belangrijkste taak voor de informateur is het opstellen van het regeerakkoord. Zodra de ministers bekend en benoemd zijn wordt het kabinet gepresenteerd en wordt het land geleid door de nieuwe samenstelling van tweede kamer en ministers.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten