sylvana simons bij1 9o1a6803jpg

Verrassing! Sylvana Simons heeft BIJ1 financieel GESLOOPT: partij moet 127.840 euro subsidie TERUGBETALEN

Politiekdec 07 2023, 16:00
Dinsdag was de laatste dag dat Sylvana Simons in de Tweede Kamer zat. De racistische Nederlandhater uit Amsterdam was dit keer niet partijlijsttrekker, dus ze zou sowieso al niet terugkomen. Maar haar partij slaagde er uiteindelijk ook niet in om haar ene zeteltje vast te houden. BIJ1 bestaat nog op lokaal niveau, maar in Den Haag is het einde oefening.
Mevrouw Simons kreeg luid applaus van de rest van de Kamer toen er afscheid van haar werd genomen. Ze zou heel belangrijk werd gedaan hebben. Iets met een gekleurd glazen plafond ofzo.
Maar vandaag is er heel ander nieuws. Het blijkt namelijk dat mevrouw niet alleen een hekel heeft aan de Nederlandse cultuur, Nederlandse tradities, de Nederlandse taal, en het Nederlandse volk, maar ook aan boekhouden.
De situatie is zo erg dat BIJ1 meer dan 120.000 euro aan ontvangen subsidies moet terugbetalen. Dat zegt minister Hugo de Jonge. "Ik betreur het dat BIJ1 niet in staat is gebleken om tijdig formeel de juiste verantwoordingsstukken aan te leveren," aldus de CDA'er. "Aan Bij1 is na aanlevering van de stukken die ook de Ctfpp heeft ontvangen, nogmaals de gelegenheid geboden om de geconstateerde gebreken te herstellen."
Ja, er is een accountantsverklaring gekomen. Maar die is alleen voor de partij, niet voor het wetenschappelijk instituut van de partij, de politieke jongerenorganisatie en zelfs niet voor de buitenlandinstelling. "De verantwoording voor de neveninstellingen is daarmee onvoldoende gebleken," legt De Jonge uit.
Partijen ontvangen dit soort subsidies (voor politieke partijen en aanverwante organisaties) vooraf. Het enige dat de partijen daarna moeten doen is de boekhouding laten zien, om aan te tonen dat alles klopt. Als dat niet gebeurt, tja, dan komt er een terugvordering.
Dat is precies wat er met BIJ1 gebeurt. De partij moet 127.840,29 euro terugbetalen. De grote kartelpartijen kunnen dat soort bedragen wel overmaken - hoewel het voor die clubs ook een enorme som is - maar voor BIJ1 geldt natuurlijk dat het een vrijwel zeker desastreus bedrag is.
Met een beetje mazzel zijn we na dit jaar dus definitief af van BIJ1. Sylvana is al weg, maar de kans dat BIJ1 deze terugvordering overleeft als partij is nihil.
Gelukkig maar. Want als er één partij is die ons land haat, dan is het BIJ1. Het zou werkelijk een zegen zijn voor ons land als BIJ1 het loodje legt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten