boerenprotest den haag 2019 2

Boeren WEER genaaid: 'We krijgen duizenden euro's minder aan groene subsidie!'

Politiekdec 07 2023, 15:00
Ons kabinet heeft het weer eens voor elkaar. Voor de zoveelste keer breken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een belofte aan boeren. Die verliezen daardoor vele duizenden euro's. Waarom? Omdat die engnekken de boerensector he-le-maal kapot willen maken.
Het partijkartel beweert steeds dat boeren niet gehaat worden. Welnee. Het gaat ze slechts om 'de natuur.' Boeren moeten 'vergroenen.' Om dat proces te versnellen worden boeren 'financieel' gesteund door middel van subsidies.
Dat houdt in: als boeren extra bomen of heggen aanleggen, land braak laten liggen of kruiden tussen het gras zetten, dan kunnen ze mooi wat geld krijgen. Er is een puntensysteem dat daarvoor gebruikt wordt. Hoe 'groener' de boerderij, hoe meer punten. En hoe meer punten, hoe meer geld ze krijgen: brons is 60 euro per hectare, zilver 100 euro, en goud 200 euro.
In totaal heeft het kabinet hier 150 miljoen euro voor weggelegd. Dat zou voldoende zijn.
Of... toch niet.
Nederlandse boeren hebben immers financiële problemen door al die achterlijke stikstofmaatregelen. Ze doen er dus alles aan om meer te verdienen, onder meer door 'te vergroenen' zodat ze die subsidies kunnen binnenslepen.
Er deden dus meer boeren aan mee dan gedacht. In plaats van dan wat meer geld beschikbaar te stellen heeft minister Adema (ChristenUnie) besloten om... de boeren gewoon minder per hectare te geven. Bij brons 44 euro per hectare, bij zilver 74 euro per hectare en bij goud 148 euro per hectare
Bij brons scheelt het dus 16 euro per hectare, bij zilver 26 euro per hectare, en bij goud zelfs 52 euro per hectare. Dat zijn enorme bedragen - zeker als je bedenkt dat de boeren investeringen hebben gedaan om te vergroenen én die grond dus niet kunnen gebruiken om daadwerkelijk te boeren.
Boeren zijn dan ook woest. Ze zeggen terecht dat de overheid voor de zoveelste keer "onbetrouwbaar" blijkt te zijn.
"Sommige dingen deden we al en het is mooi dat we daar nu door de ecoregeling geld voor krijgen. Maar land braak laten liggen en luzerne inzaaien heeft impact op onze bedrijfsvoering. Dat kost geld," zegt boer Eduard Willink uit het Overijsselse Marle bijvoorbeeld tegen Nu.nl.
Precies. Maar dat maakt het kabinet niets uit. Sterker nog, zoals altijd bij het partijkartel kun je niet aan de indruk ontkomen dat de hoge bedragen bedoeld zijn om boeren in de val te lokken. Vervolgens worden die bedragen steeds verder verlaagd, tot de subsidie helemaal verdwijnt... Maar op dat moment zitten de boeren al in de penarie en zullen ze bestraft worden als ze opeens gaan 'ontgroenen.' 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten