piet adema

Hypocriete politieke spelletjes: CU-minister Adema gooit opeens een atoombommetje op stikstofbeleid kabinet

Politieknov 11 2023, 17:30
Het is eigenlijk gewoon hilarisch. Minister Piet Adema van Landbouw breekt vandaag opzichtig en vooral publiekelijk keihard met het stikstofbeleid van... het kabinet waar hij deel van uitmaakt. In gesprek met De Telegraaf noemt hij dat model een "totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid." Het is, zegt hij ook, simpelweg "niet werkbaar" in de praktijk. Komen de verkiezingen eraan ofzo?
De ChristenUnie staat in de peilingen op een beetje verlies. Volgens de meeste peilers komt de CU uit op iets van 4 zetels. Dat is niet desastreus voor die partij, maar het is ook niet goed - zeker niet als je bedenkt dat het CDA helemaal in elkaar is gestort en ook uitkomt op een stuk of vier zetels.
En dus proberen de ChristenUnie-hypocrieten nu een trucje dat ze hebben afgekeken van Mark Rutte: vlak voor de verkiezingen opeens quasi-principieel zijn. Tegen De Telegraaf zegt hij plots dat hij het stikstofbeleid eigenlijk maar achterlijk vindt, en dat het verschrikkelijk is dat met name garnalenvissers er nu de dupe van dreigen te worden.
"De uitstoot van de vissers is al vrij laag," zegt Adema. "Dankzij nieuwe katalysatoren vermindert hun stikstofuitstoot nog eens met 80 procent. En dan nóg is het niet mogelijk om via de rekenmodellen tot een werkbare situatie te komen."
"Er is in mijn ogen sprake van een totaal doorgeslagen modelwerkelijkheid die niet werkbaar is voor de visserij. Ik zet mij er dus voor in om op een andere manier tot goede vergunningverlening over te gaan," stelt hij daarop.
Ah ja. Een onwerkbare situatie. Een totaal belachelijk modelbeleid. Een schijnwerkelijkheid die niets te maken heeft met de, uh, échte werkelijkheid. Met de realiteit. Met hoe het allemaal daadwerkelijk zit.
Klopt helemaal. Maar jongens, wat is het toch weer opvallend dat Adema hiermee komt, 11 hele dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Tot nu toe steunde hij het wanstaltige kabinetsbeleid van harte. Het maakte hem niets uit wat de impact ervan was op vissers (of op boeren). Meneer was een echte teamspeler.
Maar nu, opeens, verandert hij van gedachten en ziet hij plots in dat het allemaal toch wel heel merkwaardig is hoe we met stikstof omgaan. Tja.
Het moge duidelijk zijn, dit is gewoon weer een trucje; een doorzichtige poging van de ChristenUnie om met anderhalve week te gaan tot 22 november te redden wat er te redden valt. Als christelijke kiezers daar in trappen verdienen ze niet beter dan een kabinet Timmermans I.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten