frits bosch column

-Frits Bosch- Is een extra parlementair kabinet de oplossing? Plus bindend referendum

Opiniedec 07 2023, 14:30
Het wil niet goed lukken met het formatieproces. Daardoor dreigt het land onregeerbaar te worden. Is een extra parlementair kabinet de oplossing. Ik schets eerst beknopt de problemen bij ‘de poppetjes’.

Yesilgöz 

Yesilgöz is sociaal-cultureel links en sociaal-economisch rechts. Zij is vijf jaar lid geweest van de Socialistische Partij, de SP. Geert Wilders is precies het omgekeerde: sociaal-economisch links, maar sociaal-cultureel rechts. Dat spoort dus niet. Yesilgöz heeft niet de naam Zeegers aangenomen, daarmee haar turkse achtergrond nadrukkelijk kenbaar makend met twee paspoorten. Voelt zij zich dus meer Turkse dan Nederlandse zoals de overgrote meerderheid der turken die in Nederland geboren en getogen zijn?
Zij zal dit stellig ontkennen, maar het is frontaal contra patriot Wilders. Haar achterban in de VVD is gespleten, deels rechts van het midden en deels links van het midden, de bloedgroep Rutte-Yesilgöz. Dat betekent dat een deel met Wilders wil, maar een deel niet. Aangezien Yesilgöz partijleider is, kan ze blokkeren en slechts “gedogen.” Om dit land regeerbaar te houden zou het meest wenselijk zijn als de VVD verantwoordelijkheid neemt en meeregeert, maar dat zit er niet in.

Omtzigt

Omtzigt is fanatiek Rooms-Katholiek, kerks. Omtzigt is twintig jaar CDA parlementariër geweest aleer hij NSC als CDA 2.0 opstartte. NSC is gevuld met post-christenen. De clash tussen NSC en PVV is een botsing tussen christelijk wereldbeeld en seculier wereldbeeld. Het afhouden door NSC is te zien als een laatste stuiptrekking van het christendom om onze cultuur en samenleving te bepalen, onder het mom van ‘rechtstatelijkheid’. Rechtstatelijkheid lijkt een stok om de hond te slaan. Het is een strijd tegen christelijke tentakels die nog diep in het onderbewustzijn zitten.
Omtzigt is mogelijk ‘jaloers’ op de mores van die andere wereldgodsdienst: streng levend volgens de regels van religie, maar contra atheïst Wilders en contra die andere religie die hij verafschuwt. De immigratiepolitiek is vergeven van christelijkheid: EMPATHIE! De maatschappij gilt om immigratie ‘nul’, maar christenen schreeuwen om “‘echte’ asielzoekers moet je helpen”, “mensenrechten.” Omtzigt en Wilders sporen frontaal niet. Ze hebben een contrair wereldbeeld. Om het land regeerbaar te houden zou het meest wenselijk zijn als de NSC verantwoordelijkheid neemt en meeregeert, maar dat gebeurt niet.

Wilders

De PVV heeft fundamenteel andere opvattingen dan NSC en VVD over NAVO, EU, Klimaat, islam, Stikstof, Oekraïne, Hongarije. Omzigt en Yesilgöz kunnen wel eisen dat Wilders zijn hele verkiezingsprogramma in de fik steekt, maar dat gaat niet gebeuren. Het zou onzinnig en buitengewoon onvriendelijk zijn. Je kunt van de ander niet vragen de beginselen te verwerpen zonder daarvoor wat terug te geven.

Extra parlementair kabinet?

Nederland dreigt onregeerbaar te worden. Dat hangt ook op ‘poppetjes. De kiezer heeft gesproken en de meerderheid wenst een kabinet van PVV VVD NSC BBB, maar dat zit er niet in. Dat maakt het zinvol om een extra-parlementair kabinet te onderzoeken. Een dergelijk kabinet berust niet op een bindend coalitieakkoord maar op een regeringsprogramma van uit te voeren zaken waarvoor in de TK per geval een meerderheid gevonden wordt. Migratiebeleid vormt een speerpunt, daarna woningbouw, stikstof- en klimaatbeleid. Geef de democratie een ‘boost’ door voor dergelijke zaken een terugkoppeling te laten plaatsvinden via het bindend referendum. Belangrijk is dat de vier partijen competente bestuurders leveren aan het kabinet en zo commitment tonen. Het voordeel van een extra parlementair kabinet is dat de blokkades zijn opgeruimd en dat voor inhoud gegaan wordt. Dat willen ze toch ook?
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”. Zijn meest recente boek is Kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten