shutterstock 2236706695

Prijzen koopwoningen bereiken ongekende hoogten: Goed nieuws voor verkopers

Economiemei 22, 9:30
De huizenprijzen in Nederland breken opnieuw records. Volgens de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster, hebben de prijzen van koopwoningen in april het hoogste niveau ooit bereikt. De gemiddelde transactieprijs lag vorige maand op maar liefst 453.984 euro. Dit betekent dat de huizenprijzen 7,5 procent hoger liggen dan een jaar eerder en 0,7 procent boven het vorige record van juli 2022.
Voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen, is dit geweldig nieuws. De stijgende prijzen bieden een uitstekende kans om een mooie winst te maken op de verkoop van hun huis. Economen hadden deze stijging al voorspeld, en makelaars zagen in de praktijk het overbieden weer toenemen. De vraag naar woningen blijft namelijk fors hoger dan het aanbod, vooral doordat de productie van nieuwbouwwoningen flink achterblijft.
Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan de stijgende prijzen is de stabilisatie van de hypotheekrente. Nadat de hypotheekrente in juli 2022 piekte, zakten de huizenprijzen aanvankelijk iets in. Dit kwam door de stijging van de hypotheekrente die door de Europese Centrale Bank (ECB) werd doorgevoerd als reactie op de hoge inflatie in Europa. Kopers moesten daardoor meer op hun uitgaven letten bij hun biedingen. Echter, sinds juni 2023 zijn de prijzen weer aan het stijgen. De rente is gestabiliseerd, lonen zijn in veel cao’s verhoogd, en de woningnood blijft aanhouden. Hierdoor is de rem weer van de markt af.
In de eerste vier maanden van dit jaar werden er 60.130 woningen verkocht, bijna dertien procent meer dan een jaar eerder. Dit toont aan dat de vraag naar woningen nog steeds gigantisch is en dat kopers bereid zijn hoge prijzen te betalen. De combinatie van gestabiliseerde hypotheekrentes, hogere lonen en aanhoudende woningnood zorgt ervoor dat de woningmarkt weer volop in beweging is.
Het is duidelijk dat de huidige marktomstandigheden de huizenprijzen opdrijven en dat deze trend zich voorlopig zal voortzetten. Voor verkopers betekent dit een gouden kans om hun huis tegen een hoge prijs te verkopen. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS bevestigt in het AD dat het niet waarschijnlijk is dat de piek snel zal dalen. "Als ik naar de marktomstandigheden kijk, zou ik ook niet gokken op een snelle daling," aldus Van Mulligen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we ons KAPOT GESCHROKKEN dat de PVV opeens wil dat Oekraïne lid wordt van de EU. Dat is ONACCEPTABEL. Daarom zijn wij een petitie gestart: "PVV sta PAL tegen EU-lidmaatschap Oekraïne - Geert, kies voor NEDERLAND!" Teken deze petitie VANDAAG NOG en zet DRUK op Wilders en zijn PVV om Oekraïne BUITEN de deur te houden!
Met dit nieuws is het voor huizenverkopers de perfecte tijd om de markt te betreden. De vraag is groot, de prijzen zijn hoog, en de omstandigheden zijn gunstig. Het is tijd om te profiteren van deze ongekende marktsituatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten