image001 14

Rutte en zijn bende vertrekken: De leugens komen boven tafel, economie krimpt in eerste kwartaal

Economiemei 15, 15:00
Nu Mark Rutte en zijn bende eindelijk vertrekken, komt de harde waarheid over hun wanbeleid aan het licht. De Nederlandse economie, die jarenlang werd geprezen door het vertrekkende demissionaire kabinet, blijkt nu te krimpen in plaats van te groeien. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent gekrompen, een tegenvaller ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar waarin nog sprake was van groei.
Dit nieuws komt als een schok, vooral omdat economen voor de eerste drie maanden van dit jaar uitgingen van een lichte groei. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS wijst op de problemen in de industrie als belangrijkste oorzaak. "De industrie heeft het al moeilijk sinds begin 2023. Het afgelopen kwartaal was zelfs het slechtste van de afgelopen vijftien jaar," aldus Van Mulligen in de Telegraaf. De bouwsector presteerde ook ondermaats, met name fabrikanten van machines en vervoersmiddelen die minder produceren en verkopen, zowel binnen als buiten Nederland.
De Nederlandse export daalde hierdoor met 0,1 procent, terwijl de import gelijk bleef. Dit alles wijst op een stagnerende economie, iets wat Rutte en zijn kabinet hardnekkig hebben ontkend of gebagatelliseerd tijdens hun ambtstermijn.
Hoewel de overheid en de consumentenuitgaven (respectievelijk plus 0,6 procent en plus 0,7 procent) enigszins hebben bijgedragen aan de economie, zijn deze positieve cijfers onvoldoende om de algehele krimp te compenseren. Nederlanders gaven vooral meer uit aan kleding, schoenen en vliegvakanties, mede door het zachte weer dat zorgde voor lagere uitgaven aan energie en brandstoffen. Toch is dit slechts een pleister op een etterende wond.
Het enige lichtpuntje is dat de investeringen met 0,4 procent toenamen, wat suggereert dat bedrijven nog steeds optimistisch genoeg zijn om nieuwe machines en vervoersmiddelen aan te schaffen. Echter, dit optimisme vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in binnenlandse groei, aangezien veel van deze aankopen in het buitenland plaatsvinden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel EN het mediakartel. Wij willen een ALTERNATIEVE stem zijn. Steun jij ons daarin? Ben jij blij met ons alternatieve geluid? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de kartelmedia én het partijkartel te bestrijden, elke dag opnieuw!
Het vertrek van Rutte en zijn bende onthult de ware staat van de Nederlandse economie. De leugens en halve waarheden die jarenlang zijn verteld, komen nu boven tafel. Het is tijd voor een nieuw kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB om de werkelijke noden van de Nederlandse burgers aan te pakken en de economie weer op de rails te krijgen. De uitdaging is groot, maar het is duidelijk dat er werk aan de winkel is om het vertrouwen en de welvaart van Nederland te herstellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten