image001 17

Terugverdientijd zonnepanelen nog altijd aantrekkelijk

Economiejun 22, 16:55
Er zijn nog steeds veel mensen die kiezen voor de voordelen van zonnepanelen en de aantrekkelijke terugverdientijd die hier nog altijd mee gepaard gaat. Het is een investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo ziet Zonnepanelen Noord dat er ondanks de negatieve berichtgeving en het jojo beleid van de overheid, er nog steeds voldoende vraag is naar zonnepanelen. Omdat er ontzettend veel redenen zijn waarom het verstandig is hier eens serieus over na te denken, hebben we de belangrijkste in samenspraak met Zonnepanelen Noord voor je op een rijtje gezet.
Duurzaamheid en besparing gaan hand in hand
Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken. Ze maken gebruik van zonne energie, een schone en onuitputtelijke bron. Door te investeren in zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu en verminder je je CO2 uitstoot. Maar naast duurzaamheid bieden zonnepanelen ook financiële voordelen. Wist je namelijk dat zonnepanelen een gemiddelde levensduur hebben van zo’n 25 jaar, maar tot wel 40 jaar kunnen meegaan? Met een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar kun je nog vele jaren genieten van gratis groene stroom. Ondanks de stijgende rentestanden is en blijft het dus een slimme investering. Hoe dit in de praktijk werkt, leggen we je hieronder verder uit.
Terugverdientijd
De terugverdientijd van zonnepanelen wordt steeds korter. Dit komt onder andere door technologische ontwikkelingen en dalende prijzen van zonnepanelen. Gemiddeld genomen verdien je de investering binnen 6 tot 8 jaar terug. Dit betekent dat je na die periode gratis stroom hebt! Het is als het ware een slimme investering die op lange termijn veel geld kan besparen. Daarbij is het wel belangrijk om te kijken of je niet te veel terug levert, aangezien er steeds meer leveranciers zijn die een terugleververgoeding vragen voor iedere kWh die jij meer terug levert dan je verbruikt. We merken in de praktijk dat de terugleververgoeding nog goed te ontwijken is. Hierdoor zijn de kosten voor terugleververgoedingen vaak niet direct voelbaar voor de consument. In 2027 zal de terugleververgoeding ook weer afgeschaft worden, dus dit is niet iets om ons zorgen over te maken.
Subsidies en regelingen
Om ervoor te zorgen dat steeds meer mensen kunnen profiteren van zonnepanelen, zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar gesteld. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de salderingsregeling, waarbij je de stroom die je niet zelf gebruikt teruglevert aan het net en dit weer kosteloos kunt opnemen. Daarnaast zijn er ook gemeentelijke subsidies en leningen beschikbaar. De overheid heeft nu besloten dat de salderingsregeling stopgezet gaat worden vanaf 2027, maar dit hoeft geen probleem te zijn.
Door de zonnepanelen te combineren met een dynamisch energiecontract blijft de terugverdientijd gunstig. En laten we realistisch zijn, als de terugverdientijd wel toeneemt tot 9 of 10 jaar, dan heb je alsnog 15 tot 16 jaar gratis groene stroom. Heb je dus geen zonnepanelen? Dan blijft het een investering waarmee een beter rendement behaald wordt dan op de beurs of met spaargeld.
Laat je nu direct zonnepanelen plaatsen, dan geniet je dus nog extra periode van de voordelen van de salderingsregeling. Stof om over na te denken dus!
Kostenbesparing op de energierekening
Een van de grootste voordelen van zonnepanelen is de kostenbesparing op de energierekening. Zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, wekken ze direct stroom op. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van energieleveranciers en minder hoeft te betalen voor jouw energieverbruik. Op lange termijn kan dit een aanzienlijk bedrag schelen. Vooral wanneer je ook een warmtepomp hebt en je verbruik dus een stuk hoger is dan de meeste huishoudens zonder warmtepomp, is het verstandig om de mogelijkheden te onderzoeken.
Waardevermeerdering van je woning
Naast de lagere energiekosten kan het investeren in zonnepanelen ook de waarde van je woning vermeerderen. Steeds meer kopers hechten waarde aan duurzaamheid en energiezuinigheid. Met zonnepanelen op je dak maak je jouw woning aantrekkelijker op de huizenmarkt en dit kan resulteren in een hogere verkoopprijs. Het mooie is dat niet alleen de verkoopprijs stijgt, maar de woning wordt in veel gevallen ook nog sneller verkocht. Hierdoor zijn zonnepanelen ook interessant voor mensen die hun woning snel moeten verkopen. Maar natuurlijk ook voor mensen die hun woning al een tijdje te koop hebben staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten