uwv breda dscf0504

UWV faalt bij terugvorderen onterecht uitgekeerd STAP-budget: Belastinggeld gebruikt voor bierproeven en reiki-massages

Economiejun 16 2023, 19:00
Uit recent onderzoek van BNR blijkt dat het UWV, de uitkeringsinstantie van Nederland, in strijd met haar eigen regels 2,6 miljoen euro aan het STAP-budget heeft uitgekeerd aan cursisten die niet of nauwelijks zijn komen opdagen. Het STAP-budget werd vorig jaar geïntroduceerd en stelde elke Nederlander in staat om 1.000 euro overheidsgeld te ontvangen voor een cursus of opleiding. Het doel van dit budget was om de positie van ontvangers op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Het UWV heeft sinds de introductie van het STAP-budget in maart 2022 in totaal 184 miljoen euro uitgekeerd. Alleen al vorig jaar hebben 214.000 mensen gebruikgemaakt van deze regeling. Hoewel het STAP-budget op papier een waardevolle stimulans lijkt om mensen nieuwe vaardigheden te laten ontwikkelen, heeft het veel kritiek gekregen vanwege de ruime interpretatie van de regels.
Het subsidiegeld is namelijk niet alleen gebruikt voor relevante cursussen en opleidingen, maar ook voor activiteiten zoals bierproeven, paardencoaching en reiki-massage. Dit heeft geleid tot bezorgdheid over de effectiviteit en de juiste besteding van belastinggeld. Het onderzoek van Follow the Money (FTM) heeft eerder aangetoond dat sommige cursusaanbieders hun prijzen hebben verhoogd om maximaal te profiteren van de subsidie. Dit heeft geleid tot hogere kosten voor deelnemers en heeft mogelijk de waarde van het STAP-budget ondermijnd.
Naast deze zorgwekkende bevindingen blijkt nu dat het UWV ook subsidies heeft verstrekt aan cursisten die niet voldeden aan de gestelde eisen. Cursisten worden geacht hun opleiding af te ronden door het behalen van een certificaat of door minstens 80 procent van de lessen bij te wonen. Als cursisten door hun eigen schuld niet aan deze criteria voldoen, dienen ze de ontvangen 1.000 euro subsidie terug te betalen. Veel cursusaanbieders hebben deelnemers actief gewaarschuwd voor de mogelijke financiële gevolgen van afwezigheid door middel van e-mails en berichten. Desondanks heeft het UWV nagelaten om het onterecht uitgekeerde geld terug te vorderen, wat resulteert in een verlies van 2,6 miljoen euro voor de belastingbetaler.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten