image001 40

Waarom hebben we zoveel last van mieren en wat kunnen we ertegen doen?

Economieapr 15, 12:30
Heb je last van mieren in huis? Vooral in de lente en zomer kunnen mieren echt vervelend worden. Ze zijn dan op voedseljacht en vinden het niet erg om jouw huis binnen te komen om op zoek te gaan naar eten en drinken. Je zult ze daarom ook voornamelijk tegenkomen in de keuken. Wil je ook mieren bestrijden en vraag je je af wat je kunt doen om te voorkomen dat ze binnenkomen? Lees dan even verder voor een aantal tips. Met deze tips kom je van je mieren problemen af en zorg je ervoor dat ze in de toekomst wegblijven.

Mieren zijn een georganiseerd leger

Mieren zijn echte sociale dieren die in grote groepen leven met een strakke rangorde. In elke groep is er een koningin die alle eieren legt, zijn er mannetjes die helpen met de voortplanting en werkmieren die de boel draaiende houden. Ze verzamelen voedsel, zorgen voor de jonge mieren en beschermen hun huis. Dankzij deze strakke organisatie kunnen mieren enorm goed samenwerken en zich snel aanpassen als er iets in hun omgeving verandert.

Wat trekt mieren aan?

Mieren komen ons huis binnen omdat ze op zoek zijn naar eten en water. Ze vallen vooral voor zoetigheid en vettig eten, maar een verdwaalde kruimel of etensrest is ook iets waar ze op af zullen komen. Bovendien zoeken ze een lekker plekje om hun nest te bouwen. En wat is daar nou geschikter voor dan onze warme, beschutte huizen?

Mieren in de tuin

Hoewel mieren een goede invloed kunnen hebben op de natuur, kunnen ze ook echt problemen geven in je tuin. Ze kunnen voor flinke schade zorgen, zoals het laten verzakken van je terras of oprit en kale plekken in het gras veroorzaken. Daarnaast trekken ze ook bladluizen aan die je planten kunnen beschadigen.

Hoe kunnen we mieren buiten houden?

Toch ligt het grootste probleem binnenshuis. Je wilt er allereerst voor zorgen dat ze geen manier hebben om binnen te komen en geen eten kunnen vinden. Dit betekent dat je gaten en kieren moet dichtmaken, eten in goed afgesloten bakjes moet bewaren en alles netjes moet schoonhouden zodat er geen kruimels of restjes liggen. Ook kun je natuurlijke middeltjes zoals pepermuntolie, azijn of citroensap gebruiken om mieren weg te houden.

Alternatieven voor chemische pesticiden

Hoewel chemische bestrijdingsmiddelen mieren goed kunnen doden, zijn ze niet zo goed voor het milieu of onze gezondheid en die van onze huisdieren. Gelukkig zijn er ook vriendelijkere methodes die net zo goed werken. Zo kun je lokmiddelen gebruiken die mieren naar een veilig gif trekken, diatomeeënaarde rond je huis strooien, of mierenlokdoosjes neerzetten op plekken waar ze vaak komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt mieren natuurlijk voorkomen door je huis schoon te houden, maar je moet je huis ook goed bijhouden om problemen met mieren te voorkomen. Check je huis regelmatig op plekken waar mieren naar binnen kunnen komen en ruim rommel in de tuin op, zoals afgevallen bladeren, want daar houden mieren van. Als je vooruit plant en oplet voor signalen van mieren, kun je voorkomen dat ze een groot probleem worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten