image001 68

Waarom je niet zonder financiële planning kunt

Economiemei 25, 6:51
Zonder financiële planning vaar je als een schip zonder roer; je weet nooit waar je uiteindelijk aanmeert. Een duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven is de basis voor elke financiële beslissing. Door je financiën in kaart te brengen, voorkom je dat je aan het eind van de maand voor onaangename verrassingen komt te staan. En laten we eerlijk zijn, wie zit daar nu op te wachten?
Daarnaast is het slim om een potje op te bouwen voor onverwachte uitgaven. Je wasmachine begeeft het of je auto moet opeens naar de garage; dan is het fijn als je niet meteen in de stress schiet over hoe je dat gaat betalen. Financiële planning geeft je rust en controle, en zeg nou zelf, dat klinkt toch als muziek in de oren?

Bepaal je financiële doelen

Heb jij dromen die je wilt realiseren? Misschien wil je wel een lening aanvragen voor die toffe auto of een wereldreis maken. Of misschien droom je wel van een eigen bedrijf. Wat je dromen ook zijn, door financiële doelen te stellen, maak je ze concreet. En als iets concreet is, kun je er een plan voor maken.
Bedenk wat je op korte en lange termijn wilt bereiken met je geld. Wil je binnen vijf jaar een huis kopen? Zet dan op een rijtje hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en hoeveel je moet sparen of verdienen om dat doel te halen. Door doelen te stellen en hier actief mee aan de slag te gaan, veranderen dromen in plannen en uiteindelijk in realiteit.

Jouw geld, jouw regels

Budgetteren klinkt misschien als iets voor mensen die elke cent moeten omdraaien, maar niets is minder waar. Door te budgetteren krijg jij de controle over jouw geld in plaats van andersom. Het helpt je om prioriteiten te stellen en keuzes te maken waar je echt blij van wordt. Geld uitgeven is gemakkelijk, maar geld slim uitgeven is een kunst. Als je weet waar jouw geld elke maand naartoe gaat, kun je beslissingen nemen die passen bij wat jij belangrijk vindt. Misschien kom je erachter dat je best wat kunt besparen op die dagelijkse koffie to-go of dat abonnement op die streamingdienst die je toch bijna niet gebruikt.

Budgetteren kun je leren

Begin met het bijhouden van al jouw uitgaven. Ja, ook die kleine aankopen doen ertoe! Na een maand heb je een goed beeld van waar jouw geld naartoe vloeit. Bekijk vervolgens waarop je kunt besparen zonder in te leveren op levensgeluk. Misschien is dat ene biertje minder in de kroeg wel de sleutel tot het kunnen doen van een persoonlijke lening voor jouw eigen startup. Houd ook rekening met vaste lasten en probeer hierin zo mogelijk te snijden. Een goedkopere energieleverancier of verzekeraar kan al snel een verschil maken in jouw portemonnee. Zo houd je meer over voor de dingen die écht belangrijk zijn.

Slimme tools en apps voor jouw budget

In deze tijd zijn er talloze apps en tools beschikbaar die jou kunnen helpen bij het managen van jouw financiën. Van apps die al jouw inkomsten en uitgaven automatisch categoriseren tot tools die helpen bij het opzetten van een spaarplan.
Deze digitale hulpjes zijn vaak gebruiksvriendelijk en geven inzicht met slechts een paar klikken op de knop. Zo wordt budgetteren niet alleen makkelijker maar ook leuker!

Digitale hulpjes op een rij

Neem eens de tijd om verschillende budget apps te vergelijken en kies er eentje die past bij jouw wensen en behoeften. Sommige apps zijn gekoppeld aan jouw bankrekening(en) waardoor transacties automatisch worden ingedeeld in categorieën zoals 'boodschappen', 'uitgaan', 'vaste lasten', etc. Andere tools helpen bij het visualiseren van jouw spaardoelen of sturen notificaties als je een bepaald budget overschrijdt. Super handig om bijvoorbeeld te voorkomen dat je meer geld uitgeeft dan gepland of juist om gemotiveerd te raken om dat spaardoel nu eindelijk eens te bereiken.

Bespaartips die echt werken

We willen allemaal wel wat extra geld overhouden aan het eind van de maand, maar hoe pak je dat aan? Door slim te besparen kun je vaak meer dan je denkt. Kleine aanpassingen maken al snel een groot verschil. Dagelijkse gewoontes zoals lunch kopen in plaats van thuis maken of elke dag een nieuwe outfit dragen kunnen flink in de papieren lopen. Met een paar simpele aanpassingen houd jij meer geld over zonder dat het voelt als inleveren.

Dagelijkse besparingen

Neem eens kritisch onder de loep welke dagelijkse gewoontes jij hebt die onnodig veel geld kosten. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets in plaats van de auto of openbaar vervoer. Of stel een weekmenu samen zodat je efficiënter boodschappen doet en minder eten verspilt.
Een andere tip is om gebruik te maken van kortingsacties of tweedehands spullen te kopen. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee maar ook voor het milieu!

Grote uitgaven slim aanpakken

Bij grotere uitgaven, zoals elektronica of meubels, loont het om geduldig te zijn en prijzen te vergelijken. Wacht op uitverkoop of zoek naar refurbished producten - vaak net zo goed, maar dan een stuk goedkoper. Ook als het gaat om leningen is vergelijken de moeite waard. Wil jij bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten? Kijk dan niet alleen naar de rente, maar ook naar andere voorwaarden zoals aflossingsmogelijkheden en looptijd. Zo kun je honderden euro’s besparen.

Investeren in je toekomst

Investeren klinkt voor sommigen misschien als iets wat alleen rijke mensen doen, maar niets is minder waar. Ook met kleinere bedragen kun jij investeren in jouw toekomst.
Sparen alleen is vaak niet genoeg om grote toekomstdromen waar te maken. De rente die banken bieden is laag en zal jouw spaargeld niet significant laten groeien. Daarom kan het interessant zijn om te kijken naar andere manieren om jouw geld voor jou te laten werken.

Waarom sparen alleen niet genoeg is

Door inflatie wordt geld minder waard over tijd. Dat betekent dat wat je nu kunt kopen voor €100,- misschien over tien jaar nog maar €80,- waard is. Daarom is het belangrijk om naast sparen ook andere manieren van investeren te overwegen, zoals beleggen of investeren in vastgoed.
Let wel op: investeren brengt risico’s met zich mee, dus informeer goed naar wat bij jou past en neem geen overhaaste beslissingen.
Door: Jorrit Drenth
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten