Woningontruiming kosten: waar moet je rekening mee houden?

Woningontruiming kosten: waar moet je rekening mee houden?

Wat kost een woningontruiming? Gemiddeld kost een woningontruiming tussen de €150,- en €2.000,-. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning en de omvang van de inboedel. Ook worden de prijsverschillen veroorzaakt door het type ontruiming en welke diensten het ontruimingsbedrijf voor je uitvoert. In dit artikel lees je alles over de kosten van een woningontruiming!

Wat kost een woningontruiming?

Wanneer jij binnenkort een woningontruiming moet laten uitvoeren, is het fijn om vooraf te weten welke kosten je ongeveer kunt verwachten.

De grootste factor die de prijs beïnvloed is de grootte van de woning: over het algemeen geldt: hoe kleiner de ruimte, hoe lager de kosten. Dit is gebaseerd op het idee dat grotere woningen meer inboedel hebben. Dit is alleen zeker niet altijd het geval: het komt namelijk ook voor dat een woning in uitzonderlijke situaties moet worden ontruimd. Denk hierbij aan het opruimen van een hennepplantage of een ernstig vervuilde woning.

De prijzen die hierna genoemd worden zijn gebaseerd op het ontruimen van een woning zonder spoed of uitzonderlijke situatie. Het ontruimen van een seniorenkamer kost ongeveer tussen de €150,- en €350,-. Voor een kleine woning of appartement met 1 of 2 kamers betaal je gemiddeld tussen de €150,- tot €550,-.

Gaat het om een eengezinswoning? Dan kost het ontruimen gemiddeld €600,- tot €1.500,-. Een woningontruiming van een woning met meer dan 3 slaapkamers kost gemiddeld €750,- tot €2.000,-.

Kosten spoedontruiming

Soms is het nodig om een woning met spoed te ontruimen. Dit komt voornamelijk voor in verzorgingshuizen of bij een uithuiszetting. Een spoedontruiming wordt vaak binnen 24 uur afgerond.

Wat kost een spoedontruiming?

Bij een spoedontruiming worden de bovengenoemde tarieven gehanteerd. Daarbovenop komt wel een spoedtoeslag. Het gemiddelde spoedtarief ligt tussen de €100,- en €250,- extra.

Extra kosten bij een woningontruiming

Schakel jij een ontruimingsbedrijf in? Ontruiming Bedrijven bieden vele extra diensten. Op deze manier is het mogelijk om de woningontruiming van A-Z uit te besteden. Bij deze extra diensten horen natuurlijk wel extra kosten.

Een ontruimingsbedrijf levert een woning altijd bezemschoon op. Het is dan soms nog noodzakelijk om de woning zelf nogmaals schoon te maken. Dit kun je ook laten doen door het ontruimingsbedrijf: het schoonmaken van de woning kost je €20,- per uur.

Naast het schoonmaken van de woning voert het ontruimingsbedrijf ook kleine herstelwerkzaamheden en reparaties uit. De woning moet namelijk weer opgeleverd worden in originele staat: dit betekent dat boorgaten moeten worden dichtgemaakt en de wanden netjes gewit. Herstelwerkzaamheden kosten, net zoals schoonmaakwerkzaamheden, €20 per uur. Ook het verwijderen van de vloerbedekking valt onder het opleveren in originele staat. Het verwijderen van vloerbedekking kost gemiddeld €2,50 per m².

Wat gebeurt er met de inboedel?

Een andere belangrijke factor in de totaalprijs is wat er met de inboedel gebeurt. Je hebt hier keuze uit de volgende drie opties:

  • Afvoeren naar de vuilstort
  • (Tijdelijk) opslaan bij het ontruimingsbedrijf
  • Inboedel opkopen.

Deze drie opties hebben een grote invloed op de totaalprijs. Het afvoeren van de inboedel naar de vuilstort kost gemiddelde tussen de €150,- en €750,-. Deze kosten verschillen per gemeente. Weet je nog niet precies wat je wilt met de inboedel? Dan doe je er goed aan om de inboedel (tijdelijk) op te slaan. Voor een opslag van 30 m² betaal je ongeveer €150,- per maand.

Wist je dat het ook mogelijk is om je inboedel te laten opkopen door het ontruimingsbedrijf? Hiervoor moet (een deel van) de inboedel wel in goede staat zijn, zodat het echt nog wat oplevert. Het ontruimingsbedrijf koopt de waardevolle inboedel op en verrekent dit met de totaalprijs: zo ben je dus goedkoper uit.

Tips om te besparen op de kosten

De kosten van een woningontruiming lopen flink op. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te besparen op de kosten.

  1. Kies voor een lokaal bedrijf: ieder ontruimingsbedrijf rekent voorrijkosten. Deze bedragen ongeveer €0,25 tot €0,50 per kilometer. Dit lijkt misschien een klein bedrag, maar deze kosten kunnen snel flink oplopen. Kies daarom voor een ontruimingsbedrijf bij jou uit de buurt. Zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk!
  2. Help zelf mee: een woningontruiming is een is een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Afhankelijk van de situatie kun je beslissen of je zelf mee wilt helpen of niet. Wanneer je dit een mogelijkheid is, wordt aangeraden dit ook te doen. Je bespaart hiermee op de arbeidskosten. Je kunt bijvoorbeeld zelf helpen met het afvoeren van de inboedel, het schoonmaken van de woning of meehelpen met het leeghalen van de woning.
  3. Laat de inboedel opkopen: staat er waardevolle inboedel in de woning? Laat deze dan opkopen door het ontruimingsbedrijf. De opbrengst wordt verrekend met de totaalprijs. Hierdoor bespaar je op de kosten!
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties