14086693619 1d5641df7d c

Brusselse eisen op milieu en arbeidsrechten bemoeilijken handelsakkoorden met buitenland

EUjan 27 2023, 12:00
De Europese Unie streeft naar meer vrijhandelsverdragen met landen buiten de EU. Dit zou de welvaart, afzetmarkt en diversificatie van toeleveringsketens vergroten. Echter, de Brusselse inspanningen om deze verdragen te sluiten stuiten op obstakels vanwege de hoge eisen op het gebied van milieu en arbeidsrechten.
Volgens bronnen binnen de Europese Commissie zouden specifiek Afrikaanse landen de Europese eisen als neokoloniaal beschouwen. Landen die economisch minder ontwikkeld zijn dan het Westen, zouden aangeven dat ze niet in staat zijn aan deze eisen te voldoen. "Wij hebben jullie en dit neokolonialisme en imperialisme via regelgeving niet nodig. Dan tekenen we wel een akkoord met Peking," zouden commissieambtenaren te verstaan zijn gegeven.
De VVD-Europarlementariër Catharina Rinzema waarschuwt in het FD dat er een zorgelijke trend is waarbij lidstaten steeds minder handelsverdragen goedkeuren in de EU. Volgens haar is er juist een noodzaak voor meer handelsakkoorden, vooral voor Nederland als handelsland waar twee miljoen banen direct te danken zijn aan internationale handel. Rinzema noemt het positief dat Nederland eindelijk groen licht heeft gegeven aan het Ceta-handelsakkoord met Canada, maar andere landen zoals Frankrijk en België blijven achter. Ze vraagt zich af welke landen er nog overblijven als zelfs Canada problematisch is en wat deze trend betekent voor de welvaart van Nederland in tijden van concurrentie met China. Het wordt tijd dat er een belletje gaat rinkelen bij de VVD dat de EU een blok aan ons been begint te worden. 
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Dit geeft aan dat onze normen en waarden willen opdringen aan andere landen een prijs heeft. Sommigen zouden het zelfs economische zelfmoord kunnen noemen. Het is belangrijk dat de EU rekening houdt met de capaciteiten en beperkingen van andere landen, zonder onze eigen normen en waarden op te leggen. Dit kan mogelijk helpen bij het sluiten van meer handelsakkoorden en versterken van de economische banden met andere landen. De dominee moet plaatsmaken voor de koopman.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten