shutterstock 2000361374

AI revolutioneert de journalistiek: BuzzFeed News kondigt grote veranderingen aan - Maak je klaar voor de ontslagen!

Politiekjan 27 2023, 13:00
Nu nieuwsverkooppunten over de hele wereld kunstmatige intelligentie (AI) in de journalistiek beginnen te omarmen, is het duidelijk dat deze technologie steeds belangrijker wordt voor de toekomst van de industrie. Er is immers gezegd dat AI het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop verhalen worden geschreven, bewerkt en gepubliceerd.
Onlangs nog kondigde BuzzFeed News aan dat ze AI actiever gaan gebruiken - wat ongetwijfeld betekent dat er schrijvende JOURNALISTEN ontslagen zullen worden.
Aan de ene kant kan AI een geweldig hulpmiddel zijn voor de journalistiek. Het stelt nieuwsbedrijven in staat om snel grote hoeveelheden gegevens te analyseren en te verwerken, wat gebruikt kan worden om verhalen te informeren en nieuwswaardige informatie aan het licht te brengen. Het helpt ook met nauwkeurigheid en consistentie in het schrijfproces.
Er zijn echter ook potentiële nadelen aan het toegenomen gebruik van AI in de journalistiek. Ten eerste zou het kunnen leiden tot banenverlies voor journalisten, wat uiteraard slecht nieuws is voor de betrokkenen. Het zou ook kunnen leiden tot een afname van de kwaliteit van de journalistiek, omdat AI de menselijke maat bij het vertellen van verhalen niet kan vervangen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Uiteindelijk heeft AI verschillende voor- en nadelen bij toepassing op de journalistiek. Zoals bij elke technologische vooruitgang is het belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je bepaalt of het de juiste keuze is voor een nieuwsorganisatie. Wat we bij DDS zien is dat OpenAI bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het verzinnen van titels, en dat de rode lijn van artikelen erin geschreven kunnen worden, maar dat bij ons - een website die bewust rechts-conservatief en rechts-liberaal is en op die manier verslag doet van het nieuws - de menselijke maat nog altijd leidend is... en ook zal blijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten