shutterstock 238898095

Dictaat vanuit Brussel: Europeanen moeten hun gasverbruik fors beperken

EUjul 20 2022, 14:55
Brussel wil dat de EU de komende acht maanden 15 procent minder gas gaat verbruiken. Men wil dit zelfs gaan afdwingen met totalitaire regels bij een crisissituatie. Dit allemaal om Poetin voor te blijven.
Welke regels heeft Brussel in petto om ons het komend najaar en winter het leven zuur te maken? De Commissie dicteert de lidstaten dat zij een mandaat wil krijgen voor bindende maatregelen in een absolute crisissituatie. Je weet nu al dat dit voor Rutte geen probleem is en hij onze soevereiniteit voor de boterbonnen weggeeft. Befehl ist befehl. Zo'n ongekozen orgaan zonder democratische verantwoordelijkheid mag je nooit de absolute macht geven. De democratische verantwoordelijkheid moet juist dicht bij de burgers blijven. Omdat elke lidstaat uniek is en daarom om eigen specifieke maatregelen vraagt. 
Ursula von der Leyen gaat er voorlopig van uit dat door energiebesparing, een snellere overgang op schone energie en zon/wind, kernenergie en als het moet tijdelijk zelfs steenkool in plaats van gas voor stroomopwekking genoeg zijn om de 15 procent besparing (ten opzichte van het gemiddelde gebruik per lidstaat over de afgelopen vijf jaar) te halen. De Commissie neemt daarvoor de komende acht maanden (van 1 augustus 2022 tot 31 maart 2023) de tijd en hamert erop dat elke kuub die nog in de zomermaanden wordt bespaard geen koude voeten veroorzaakt in de winter.
Wij moeten onze verwarming wat minder hoog zetten en de airco wat minder laag, de wasdroger wat minder gebruiken en geen licht laten branden in vertrekken waar je niet bent, daarmee verlaag je de eigen rekening. Het is onbestaanbaar dat de EU de noodtoestand uitroept. Daarmee krijgt Brussel de controle over ons dagelijks leven. Dit moeten we niet willen. 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten