7618155214 7b2199f096 c

Een nieuw hoofdstuk in Dieselgate: sjoemelsoftware is vervangen door sjoemelsoftware

EUjul 14 2022, 13:00
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat de software die Volkswagen na 2015 heeft geïnstalleerd bij dieselauto’s ook sjoemelsoftware is. Dit gaat gaat Volkswagen mogelijk veel geld kosten omdat sommige auto eigenaren hun koopovereenkomst met Volkswagen kunnen laten ontbinden volgens het Europese Hof van Justitie. Hiermee breekt er weer een nieuw hoofdstuk aan in Dieselgate.
Even ons geheugen opfrissen. Waar ging Dieselgate uit 2015 ook alweer over. Door het gebruik van sjoemelsoftware herkent de boordcomputer dat een officiële test wordt uitgevoerd en verhoogt dan de inspuiting van ureum in de uitlaatgassen. Daarmee wordt de uitstoot van NOx gereduceerd tot onder de maximale norm en kan dat type auto op de weg worden toegelaten. Onder normale rijomstandigheden is de uitstoot van NOx echter te hoog, maar hoeft de bezitter niet regelmatig ureum na te vullen. Het gevolg was dat de auto's van Volkswagen heel schoon leken terwijl dit niet zo was. De sjoemelsoftware kon constateren of een auto op een rollenbank stond. De software gaf dan een signaal dat de auto mogelijk werd getest. De boordcomputer gaf dan aan dat de uitlaatgassen schoon zijn. Terwijl dit niet zo was omdat de schoonmaaksystemen vol aan gingen en daardoor leek de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden binnen de norm te vallen. Deze fraude heeft Volkswagen uiteindelijk 30 miljard euro gekost aan schadeclaims.
Nu blijkt dat Volkswagen weinig heeft geleerd van het Dieselschandaal uit 2015. Dieselgate gaat verder met een nieuw hoofdstuk. Volkswagen heeft de verboden software vervangen door andere software. In de nieuwe software wordt het gebruik van een systeem als het onder de 15 graden kwam om uitlaatgassen te reinigen dat het werd uitgeschakeld. In Oostenrijk had men vraagtekens bij het gebruik van deze software. Was het gebruik van deze thermovenster wel rechtmatig? Bij het thermovenster bepaalt de buitentemperatuur de werking van de schoonmaaksystemen. Het Oostenrijkse Hof vertrouwde het niet en heeft daarop het Europese Hof gevraagd om hier een oordeel over te vellen. Het Hof heeft vandaag geoordeeld dat sprake is van een ‘verboden manipulatie-instrument’, oftewel sjoemelsoftware.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten