shutterstock 1629634864

Feest in Brussel: EU denkt Rusland te raken met nieuwe sancties, maar wie snijdt zich in de vingers?

EUjun 20, 17:00
In Brussel is het feest. De EU heeft haar veertiende sanctiepakket tegen Rusland goedgekeurd, en men denkt daar vol optimisme dat deze maatregelen Moskou zwaar zullen treffen. Ditmaal richt de Unie haar pijlen op de Russische handel in vloeibaar aardgas (lng). De vraag is echter of deze sancties Rusland daadwerkelijk zullen treffen of dat de EU zichzelf hiermee in de vingers snijdt.
De nieuwe maatregelen omvatten een overslagverbod voor Russisch lng, een lucratieve handel voor Rusland. De import wordt niet verboden, maar het doorvoeren van deze miljardenhandel wordt onmogelijk gemaakt. Daarnaast heeft de EU maatregelen genomen om de Russische schaduwvloot, die vaak via de Zeeuwse kust opereert, de toegang tot Europese havens te ontzeggen. Deze vloot bestaat uit verouderde schepen die onder andere vlaggen varen om internationale sancties tegen Russische olie te omzeilen.
Naast deze sancties bevat het pakket een importverbod op helium en extra maatregelen om sanctie-omzeiling aan te pakken. Het is duidelijk dat de EU haar best doet om Rusland economisch te isoleren en te straffen voor de oorlog in Oekraïne. Maar de vraag blijft: wie wordt hier uiteindelijk het zwaarst getroffen?
Critici wijzen erop dat Europa zichzelf ook schade kan toebrengen met deze sancties. De energiemarkt is al gespannen en kwetsbaar, en verdere beperkingen op lng kunnen de prijzen omhoog stuwen en de energiezekerheid van Europa in gevaar brengen. Bovendien is de vraag of Rusland niet eenvoudigweg andere markten zal vinden voor haar lng, terwijl Europa worstelt met de gevolgen van haar eigen sancties.  Rusland heeft al eerder laten zien creatief te kunnen omgaan met sancties en nieuwe manieren te vinden om zijn olie en gas op de wereldmarkt te krijgen.
In Brussel wordt dit nieuwe sanctiepakket gevierd als een overwinning, maar de realiteit kan weleens anders uitpakken. Het is te hopen dat de EU-leiders goed hebben nagedacht over de lange termijngevolgen van hun beslissingen. Want terwijl Brussel feestviert, kan het Europese volk binnenkort geconfronteerd worden met hogere energierekeningen en een onzekerere toekomst.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is ongelooflijk, maar dit is de kant die we opgaan in Nederland. Bij DDS zullen we ons hier altijd tegen verzetten... Maar als jij wilt dat we dat blijven doen, dan moet je ons steunen. Het mediakartel en het partijkartel doen er namelijk álles aan om ons te beschadigen. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de radicale gekhoofdjes van Volt.
De tijd zal leren of deze sancties werkelijk het beoogde effect zullen hebben, of dat ze slechts symbolische waarde hebben in een steeds complexer geopolitiek schaakspel. Eén ding is zeker: de economische oorlog tussen Europa en Rusland is nog lang niet voorbij, en de gevolgen zullen nog lange tijd voelbaar zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten