dalle 2024 06 20 122013 an image showing a distressed elderly person with symptoms of parkinsons disease holding a trembling hand in the background depict a gloomy landsc

Parkinson: Een epidemie en de verborgen oorzaken

Binnenlandjun 20, 16:00
De ziekte van Parkinson neemt wereldwijd in een alarmerend tempo toe. Waar in 2016 nog 6,2 miljoen mensen met deze slopende ziekte leefden, zijn dat er in 2021 maar liefst 11,8 miljoen geworden, zo blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in The Lancet. In Nederland nam het aantal patiënten in de afgelopen tien jaar met 30 procent toe. Deze cijfers zijn niet alleen zorgwekkend, ze roepen ook serieuze vragen op over de onderliggende oorzaken van deze epidemie.
Neuroloog Bas Bloem van het Radboudumc legt uit dat een deel van de toename te wijten is aan een versnelling in diagnoses. Toch kan dit niet de enige verklaring zijn voor de explosieve groei. De schuld wordt voornamelijk gelegd bij milieuvervuiling, en dan vooral het gebruik van landbouwgif. Decennialang hebben we onze gewassen besproeid met chemische middelen zonder ons af te vragen wat de gevolgen hiervan zijn voor de menselijke gezondheid. Misdadig, eigenlijk. De bedrijven die deze giffen produceerden, moeten zich diep schamen.
Bloem en zijn collega’s wijzen vooral naar pesticidengebruik in gebieden zoals de wijnstreken van Frankrijk en de Nederlandse bollenstreek. Ze suggereren dat Parkinson voor een groot deel een door de mens veroorzaakte ziekte is. Dat is niet verrassend, aangezien Parkinson voor het eerst werd beschreven in het vervuilde Londen van de 19e eeuw, maar pas sinds de jaren 70 een veelvoorkomende ziekte werd, vermoedelijk door de introductie van neurotoxische landbouwgiffen zoals paraquat.
Wat echter écht opvallend is, is de tijdlijn. Van 2016 naar 2021 is het aantal Parkinson-gevallen bijna verdubbeld. En nee, daar wordt geen link gelegd met een mogelijk vaccin, hoewel die gedachte toch even door je hoofd schiet, nietwaar? Maar de experts zwijgen hierover. Wat zij wél benoemen, is het gebruik van landbouwgif.
Toch moeten we ons afvragen: wat gebeurde er in 2021 dat een verdere toename van Parkinson-gevallen veroorzaakte, zelfs nadat de meest gevaarlijke pesticiden al een tijdje verboden zijn? Wat hebben mensen toen binnengekregen dat deze explosie heeft kunnen veroorzaken?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.
De cijfers blijven stijgen, en de noodzaak om de werkelijke oorzaken bloot te leggen wordt steeds dringender. Zijn het echt alleen de pesticiden, of speelt er meer? Hoe dan ook, het is duidelijk dat de mensheid zichzelf een enorme dienst zou bewijzen door kritisch te kijken naar wat we onszelf en onze omgeving aandoen. Want uiteindelijk is de prijs die we betalen voor onze onwetendheid en nalatigheid veel te hoog.
Het wordt tijd dat we niet alleen de symptomen aanpakken, maar ook de echte oorzaken van deze epidemie blootleggen en bestrijden. En ja, dat betekent ook dat we bereid moeten zijn om ongemakkelijke vragen te stellen en mogelijke linkjes die niet meteen voor de hand liggen, te onderzoeken. Want als we dat niet doen, zal de ziekte van Parkinson nog vele miljoenen meer levens verwoesten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten