Transparantie ver te zoeken! Europese sanctie ranglijst in nevelen gehuld

Transparantie ver te zoeken! Europese sanctie ranglijst in nevelen gehuld

Dat de Europese Unie verre van transparant is dat wisten we al. Dit wordt vandaag nogmaals bevestigd omdat de EU de sanctie ranglijst omtrent bevroren tegoeden van de Russen niet wil vrijgeven. Dit is natuurlijk een rare gang van zaken.

Er is een Europese ranglijst waarop per EU-land staat voor hoeveel geld aan Russische bezittingen is bevroren. Het leuke van een Europese ranglijst is dat je altijd wil weten hoe goed Nederland het gemiddeld doet in de EU. Helaas is het niet mogelijk om deze lijst in te zien omdat deze lijst niet openbaar wordt gemaakt. Onze sanctiecoördinator, Stef Blok, kan ons wel mededelen dat Nederland niet onderaan de lijst staat.

Veel partijen in de Tweede Kamer willen dat deze sanctie ranglijst wel openbaar wordt gemaakt. Veel oppositiepartijen wantrouwen het kabinet en vragen zich af of Nederland het echt wel zo goed doet. Ze hebben van de daadkracht van de minister van buitenlandse zaken Wopke Hoekstra en diens sanctiecoördinator Stef Blok geen hoge pet op. ''In het faciliteren van oligarchen speelt Nederland in de Champions League, maar in het aanpakken van de kliek rond Poetin bungelen we onderaan”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk vandaag tegenover de Telegraaf.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

De Europese Commissie weigert de sanctie ranglijst te delen met de EU lidstaten. ''We hebben een eerste optelsom gegeven en zullen meer details geven over de tegoeden die zijn bevroren, maar hier wordt nog hard aan gewerkt en we ontvangen nog steeds informatie”, zegt een EU-woordvoerder. De transparantie is weer ver te zoeken in de EU. Wat gek dat Nederlanders zo kritisch staan ten opzichte van de EU.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties