shutterstock 1496072924

Kabinet voert geheimhouding in op cruciale asielinformatie: "Het wordt één grote puinhoop!"

Immigratie21 mei , 19:00
Het kabinet-Schoof trekt de gordijnen dicht: ambtsberichten over de veiligheid in landen waar asielzoekers vandaan komen, worden voortaan geheimgehouden. Nee, dat is geen foutje – dit is bewust beleid. Sterker nog, het is al in werking getreden. Nieuwe ambtsberichten over landen als Jemen en Eritrea? Die zijn dus al níet meer openbaar gemaakt. Welkom bij wat premier Schoof trots het strengste asielbeleid ooit noemt.
Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken meldde het nieuwe beleid in een brief aan de Tweede Kamer. "Ambtsberichten worden in beginsel niet meer openbaar gemaakt", schrijft hij. Volgens het kabinet zouden asieladvocaten en mensensmokkelaars misbruik maken van deze rapporten door vluchtverhalen erop af te stemmen. Dus gaat het nu slot erop.

Ambtsbericht? Cruciaal voor asiel

Wat is zo’n ambtsbericht nou precies? Het is een officieel overheidsdocument waarin staat hoe (on)veilig een land is. Dat is geen bijzaak: op basis van die informatie bepaalt de IND of iemand bescherming krijgt of terug moet.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vindt de kritiek overdreven. "Een ambtsbericht beschrijft waarom het onveilig is in een land en asielzoekers doen een aanvraag voor bescherming. Het is dus niet vreemd dat een asielrelaas past binnen de context van een ambtsbericht", zegt een woordvoerder tegen de NOS. Of een verhaal geloofwaardig is, hangt volgens de IND van meer af dan alleen het ambtsbericht.

Deskundigen: ‘Met stomheid geslagen’

Dat mag allemaal zo zijn, maar experts zijn allesbehalve enthousiast. Hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer is duidelijk: "Ik ben met stomheid geslagen. Ik zit sinds 1986 in het veld en al die tijd werden ambtsberichten openbaar gemaakt."
Hij is niet de enige. Volgens Wil Eikelboom van de Vereniging van Asieladvocaten Nederland gaat dit juridisch gegarandeerd botsen. “Als je ambtsberichten geheim houdt ga je besluiten nemen op basis van geheime informatie en krijg je dus een soort geheim proces, waarbij de asielzoeker niet de toegang heeft tot de informatie die de minister wel heeft. Ik denk dat de rechter dat absoluut niet gaat accepteren.”
Ook Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat het kabinet helemaal de weg kwijt is. Myrthe Wijnkoop noemt het een “onbegrijpelijk en onverstandig besluit” en waarschuwt voor een oneerlijke rechtsgang.

Politiek vuurwerk

De coalitiepartijen? Die hebben dit beleid zelf afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord, dus die klappen het keurig dicht. Maar in de oppositie zijn ze woest.
GL/PvdA-Kamerlid Kati Piri windt er geen doekjes om: "Dit soort besluiten hoort transparant te zijn. 70.000 Syriërs die momenteel in Nederland zitten worden op basis van een ambtsbericht wel of niet teruggestuurd. Dan moeten wij als Kamer weten wat er in dat ambtsbericht staat. Dit kan niet."
D66’er Anne-Marijke Podt is ook snoeihard: "Een heel dom idee. Als je iemand terug wil sturen moet je weten of het daar veilig is. Op deze manier kunnen de Tweede Kamer en advocaten dat niet controleren. Dit zal tot veel meer procedures bij de rechter leiden. Het wordt één grote puinhoop".
Of de geheimhouding ook standhoudt, is nog maar de vraag. Via de Wet open overheid (Woo) kunnen belangenclubs en journalisten alsnog toegang eisen. Ook binnen het kabinet wordt al gevreesd dat de rechter dit beleid gaat slopen.
📣 DDS vecht voor openheid, waarheid en een eerlijk debat over de toekomst van ons land. Wil jij dat wij politici blijven confronteren met hun eigen beloftes? 💻 https://dds.backme.org 🏦 Doneer via NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media, o.v.v. Donatie DDS
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten