warsaw central station during ukrainian refugee crisis 15

Recordaantal immigranten naar Nederland in 2022, voornamelijk door oorlog in Oekraïne

Immigratiejul 04 2023, 10:30
Het aantal immigranten dat in 2022 naar Nederland is gekomen, is aanzienlijk gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Ongeveer 403.000 mensen hebben vorig jaar hun weg naar ons land gevonden, wat neerkomt op een stijging van 151.000 ten opzichte van 2021. Deze toename wordt voornamelijk veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Hiermee is het migratiecijfer voor het eerst sinds 2019, het laatste jaar vóór de coronapandemie, weer hoger, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Van de 403.000 immigranten kwamen ongeveer 230.000 uit landen buiten de Europese Unie (EU) en EFTA-landen. Dit aantal is met 140.000 gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. De EFTA-landen, hoewel zij onder het Europese vrijhandelsverdrag vallen, zijn geen lid van de EU. Een aanzienlijk deel van deze groep, namelijk bijna de helft (108.000), heeft gebruikgemaakt van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) als gevolg van het conflict in Oekraïne. Deze richtlijn is bedoeld voor mensen die ontheemd zijn geraakt door de oorlogssituatie.
Ook het aantal overige immigranten, zoals asielzoekers, die van buiten de EU of EFTA-landen naar Nederland kwamen, is toegenomen. In vergelijking met 2021 is het aantal vorig jaar met 35 procent gestegen. Van de asielmigranten kwam 52 procent uit Syrië. Ook vroegen veel mensen uit Afghanistan, Turkije, Jemen en Eritrea vorig jaar asiel aan in Nederland, aldus het CBS.
Het aanta dat naar Nederland is gekomen voorwerk of hereniging met familie is gestegen met 65% en 35%. Arbeidsmigranten kwamen voornamelijk uit India. Ook uit Turkije, Rusland en landen in de zuidelijke regio van Afrika kwamen veel mensen naar Nederland voor werk.
Het CBS heeft gemeld dat het aantal arbeidsmigranten en gezinsherenigingen uit Rusland afgelopen jaar is verdrievoudigd in vergelijking met voorgaande jaren. Daarnaast is de instroom van immigranten uit EU- of EFTA-landen gestegen van 120.000 in 2021 naar 129.000 in het afgelopen jaar.
De instroom van immigranten uit EU- of EFTA-landen is gestegen van 120.000 in 2021 naar 129.000 vorig jaar. Zij kwamen voornamelijk naar Nederland voor werk en gezinshereniging. Volgens het CBS vertrekt deze groep ook vaker uit Nederland dan andere immigranten. Na tien jaar is bijna driekwart van de immigranten uit EU- of EFTA-landen vertrokken, een kwart meer dan immigranten van buiten de EU- of EFTA-landen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten