uwv breda dscf0504

UWV en Ministerie van SZW in Hoger Beroep tegen Uitspraak Rechter over Werkende Asielzoekers

Immigratiemei 19 2023, 14:00
Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben besloten om in hoger beroep te gaan tegen een recente uitspraak van de rechter betreffende het recht van een asielzoeker om langer dan 24 weken te werken. Deze zaak kwam aan het licht toen de Nigeriaanse asielzoeker, genaamd Elvis, in maart voor de rechtbank in Arnhem verscheen met het verzoek om langer te mogen werken.
Zelfs de werkgever van Elvis, een slachthuis in Harderwijk, was voorstander van het verlengen van zijn dienstverband. Helaas werd zijn werkvergunning niet verlengd. Volgens het UWV zou een volledige baan voor asielzoekers onterecht de indruk kunnen wekken dat zij in Nederland mogen blijven.
Elvis besloot daarop een zaak aan te spannen, en tot ieders verrassing kreeg hij gelijk van de rechter. Volgens de rechtbank in Arnhem was de beperking van toegang tot de arbeidsmarkt "onnodig" volgens de huidige regelgeving. De rechter oordeelde dat Elvis na een aanlooptermijn van zes maanden onbeperkt mocht werken. Naar aanleiding van dit nieuws verklaarde een woordvoerder van het Ministerie van SZW dat het een ingrijpende uitspraak betrof. Het indienen van hoger beroep was daarom volgens haar "de gebruikelijke gang van zaken". Dit zou naar verwachting leiden tot duidelijkheid na een behandeling bij de hoogste bestuursrechter.
Het is opmerkelijk dat de overheid het werken voor asielzoekers bemoeilijkt. Deze hele situatie roept vragen op over het beleid met betrekking tot werkende asielzoekers. We creëren in Nederland een klimaat waarbij de open grenzen en het uitnodigende asielbeleid er voor zorgen dat er massa’s mensen deze kant op komen. Áls ze dan vervolgens willen werken, wordt ze dat ook nog eens onmogelijk gemaakt. Het hele asielbeleid van Rutte IV is een grote puinhoop.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten