De maat is vol in Zwolle. In de jonge wijk De Tippe verrijst binnenkort een asielzoekerscentrum voor 400 mensen – voornamelijk alleenstaande mannen – pal tegenover een basisschool. Bewoners kregen nul inspraak, werden pas geïnformeerd toen alles al rond was, en worden nu afgeschilderd als “extremisten” omdat ze in opstand komen. Ouders liggen wakker, kinderen worden overgeschreven naar andere scholen, en buurtbewoners – óók van Turkse en Marokkaanse afkomst – vragen zich af in wat voor land ze zijn beland. “We hebben het hier over gewone, hardwerkende, belastingbetalende mensen die zich totaal niet gehoord voelen,” zegt buurtbewoner David Hoekman, die inmiddels bijna zesduizend handtekeningen verzamelde tegen het plan.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten!
Academici en studenten steunen openlijk terreursympathisanten, terwijl Joodse studenten zich onveilig voelen en worden weggepest. De maat is vol.
✍️ Teken vandaag nog deze petitie Geen inspraak, geen overleg – alleen een dictaat
De gemeente Zwolle erkent ruiterlijk dat bewoners niet mochten meepraten over de locatie. De reden? “Als je iedereen laat meepraten, komt er geen locatie.” Daarmee is alles gezegd. De bewoners zijn willens en wetens buitenspel gezet. De beslissing stond al vast – participatie werd simpelweg overgeslagen.
Voor ouders zoals Paulien van der Veer
is het onbegrijpelijk. “Mijn kinderen zitten op de school pal tegenover de opvang. Ik hoor van andere moeders dat ze hele nachten wakker liggen. Sommigen hebben hun kinderen al op andere scholen aangemeld. En dan krijgen we ook nog te horen dat we ‘veel kunnen leren van omgang met vluchtelingen’. Pardon?”
Framing en demonisering als afleidingsmanoeuvre
Toen PVV-leider Geert Wilders de demonstratie tegen het
azc bezocht, zag burgemeester Peter Snijders (VVD) zijn kans schoon. Hij beschuldigde Wilders van opruiing en “ondermijning van de rechtsstaat”. Andere bestuurders vielen hem bij.
Maar niemand ging in op de inhoudelijke kritiek van de bewoners zelf. Want daar ging het niet om. Iedereen die protesteert, wordt tegenwoordig weggezet als extremist. Alsof vaders met kinderwagens en moeders die zich zorgen maken om hun dochter op de fiets “radicalen” zijn.
“Wij zijn niet tegen vluchtelingen,” zegt David Hoekman. “Maar we zijn wél tegen het feit dat een opvangcentrum zonder overleg wordt neergezet tegenover een school en in een wijk waar mensen veel geld hebben betaald voor hun woning.”
Waarom is er ineens een politiepost nodig?
Dat zelfs de VVD nu pleit voor een permanente politiepost in de wijk, zegt volgens bewoners alles. Als deze opvang zo onschuldig zou zijn, waarom is er dan extra bewaking nodig?
Paulien: “We zijn niet gek. Eerst worden we weggezet als PVV’ers met zonnebrillen en tattoos. Maar ik was erbij. Mijn buren ook. Gewone ouders, bezorgde bewoners. Geen extremisten. We worden geschoffeerd, genegeerd én belachelijk gemaakt.”
Gemeente wil “na de zomer” in gesprek – veel te laat
De gemeente zegt nu “na de zomer” met de wijk in gesprek te willen. Over zorgen, maatregelen, leefbaarheid. Maar de beslissing is allang genomen. Voor de buurt is het niets anders dan schijninspraak achteraf.
De bewoners voelen zich verraden. Er was geen open proces, geen keuze. Er was alleen een mededeling: “Het komt er. Wen er maar aan.” En dat, zegt Hoekman, is geen democratie meer.
👉 Geen linkse intimidatie aan Nederlandse universiteiten. Stop de Hamasprotesten!
Academici en studenten steunen openlijk terreursympathisanten, terwijl Joodse studenten zich onveilig voelen en worden weggepest. De maat is vol.
✍️ Teken vandaag nog deze petitie De Tippe is niet het einde – het is het begin
Wat er nu in Zwolle gebeurt, kan morgen in elke andere wijk gebeuren. De landelijke spreidingswet dwingt gemeenten om ruimte te maken voor asielopvang. Lokale inspraak? Vergeten. Veiligheid? Ondergeschikt. Integriteit van buurten? Opgeofferd aan Haagse afspraken.
Zwolle is een voorbeeld. Een waarschuwing. Een signaal. En het wordt tijd dat de politiek – lokaal én landelijk – daar eindelijk naar gaat luisteren.
Wie dat weigert, zaait onrust. En ondermijnt zélf het vertrouwen in de rechtsstaat. Niet de burger die zich verdedigt. Maar de bestuurder die hem buitensluit.