30519953343 0b8b19f4f2 c

50.000 Nederlanders mogelijk slachtoffer van identiteitsfraude: 17 arrestaties verricht als onderdeel van "Operation Cookiemonster"

Media & techapr 05 2023, 18:00
Wereldwijd onderzoek naar cybercriminelen heeft geleid tot de ontdekking van een geavanceerde vorm van identiteitsfraude. Volgens de politie hebben criminelen gedetailleerde gegevens van hun slachtoffers gebruikt om zich precies als hen voor te doen en zo geld te stelen en andere vormen van fraude te plegen.
De gestolen gegevens stonden te koop op de website Genesis Market, waar inloggegevens van miljoenen mensen werden verhandeld, samen met hun 'online vingerafdruk'. Dit unieke set van gegevens omvat onder andere informatie over het besturingssysteem en de browser van een gebruiker, evenals surfgedrag en beeldscherminstellingen. Criminelen hebben deze online vingerafdruk gebruikt om zich voor te doen als hun slachtoffers.
Na de arrestatie van zeventien verdachten in Nederland als onderdeel van “Operation Cookiemonster”, waarschuwt de politie dat 50.000 Nederlanders nu een hoog risico lopen om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Hoewel het nog niet duidelijk is hoeveel mensen daadwerkelijk zijn benadeeld, heeft de politie al een aantal gevallen van fraude ontdekt. Een man uit Almere, bijvoorbeeld, heeft binnen een half jaar tijd drie keer aangifte bij de politie gedaan nadat zijn spaarrekening van 67.000 euro was leeggehaald en zijn identiteitsbewijs misbruikt was.
De politie raadt iedereen aan om hun online beveiliging te controleren en indien nodig te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van unieke wachtwoorden voor elke website, het vermijden van openbare wifi-netwerken en het instellen van tweestapsverificatie. De politie werkt ook aan een manier om mensen te informeren die mogelijk slachtoffer zijn van deze identiteitsfraude, zodat ze actie kunnen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen verdere schade.
Via de website van de Politie kun je nagaan of ook jij slachtoffer bent geworden van deze criminele bende. Vul je e-mail adres in en vervolgens krijg je een mail wanneer je inderdaad een van de slachtoffers bent. Mocht dat niet het geval zijn stuurt de Politie géén mail.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten