tiktok g562080770 1920

Kamerleden verwijderen massaal hun TikTok-account, geen dansende politici meer in verkiezingstijd!

Media & techfeb 01 2023, 16:30
Goed nieuws! Kamerleden verwijderen massaal hun TikTok-account vanwege mogelijke dreiging rondom de privacy van het bekende Chinese socialmediaplatform. Daarmee zijn we eindelijk verlost van dansende politici in verkiezingstijd.
Veel politici maken gebruik van TikTok om zo met idiote dans filmpjes of andere gekkigheid de jongere kiezers aan hun te binden. Daar komt gelukkig nu een einde aan. Uit een rondgang van BNR is duidelijk geworden dat veel Kamerleden hun TikTok-acount inmiddels hebben verwijderd. Zo werd er vorig jaar maart in het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen door veel Kamerleden nog volop gebruik gemaakt van de App.
Zo’n vijftigtal Kamerleden hebben een mail ontvangen van BNR met de vraag of en hoeveel zij nog gebruik maken van het Chinese socialmediaplatform. De helft van de aangeschreven Kamerleden heeft gereageerd op de mail van BNR. Echter bleek dat 11 accounts nep waren, 15 accounts waren wel daadwerkelijk van Kamerleden. De reden voor het verwijderen van de app is met name de zorg rondom de privacy. De veelgebruikte app staat er om bekend slecht om te gaan met de privacy van gebruikers.
Derk Boswijk (CDA) laat in een reactie aan BNR weten dat hij "Vanwege de privacy/China-link” heeft besloten om verder niks op TikTok te doen. Ook andere Kamerleden hebben gereageerd op de mail van BNR. Zo schrijft Queeny Rajkowske van de VVD dat ze “het zekere voor het onzekere” heeft genomen. Een Kamerlid van Groen Links heeft aangegeven dat de app na ieder gebruik wordt verwijderd.
De Chinese app is in Nederland met name populair onder kinderen. Zo zijn er in ons land inmiddels 3,5 miljoen gebruikers. De zorgen rondom de privacy van de app heerst al langer, zo ook bij experts. Op de eerste plaats is het discutabel hoe de App omgaat met de privacy van gebruikers maar ook vanwege vermeende banden met de Chinese overheid is een reden om geen gebruik te maken van de App. De Christen Unie ziet het socialmediaplatform liever verdwijnen uit Nederland en wil een compleet verbod op de App.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten