bibliotheek heksenwiel dscf1124

Knetter! NPO Radio 1-gast schrijft slechte leesvaardigheid toe aan gebrek aan diversiteit in boeken

Mediadec 06 2023, 17:00
Eerder kwam het nieuws naar buiten dat de gemiddelde leesvaardigheid van Nederlandse kinderen tot een bijzonder laag niveau is gedaald. De oorzaak hiervan wordt nu in een uitzending van het NPO Radio 1-programma ‘Dit is de Dag’ toegeschreven aan het feit dat lezen niet divers en inclusief genoeg is. Dit is de Dag heeft een TikTokker uitgenodigd om haar licht te laten schijnen op dit nieuws en trekt een conclusie die weer doordrenkt is van slachtofferschap.
Billy Rouwenhorst, tevens VMBO-docent, zegt dat jongeren zichzelf niet kunnen herkennen in de boeken die worden geschreven. Volgens haar is het lastig jezelf als donkere jongen te identificeren als een boek weer eens gaat over een witte heterojongen. Zelf is ze ook lesbisch en leest daarom vaker Engelse boeken, omdat daarin naar haar mening meer inclusiviteit te vinden is.
Het is totaal wereldvreemd en gestoord om te beweren dat de leesvaardigheid achteruitgaat omdat er niet genoeg boeken zouden zijn met hoofdpersonages die lesbisch zijn of een andere huidskleur hebben. Er zijn, zeker de laatste jaren, tal van boeken en schrijvers met diverse achtergronden die succesvol zijn.
Dat de NPO nu weer iemand heeft gevonden die de inclusiviteitsagenda nog eens kan benadrukken, puur gebaseerd op iemand die er duidelijk een dubbele agenda op nahoudt, doet afbreuk aan de nuance. De vrouw in kwestie mag haar mening geven, maar het lijkt erop dat er weinig ruimte is voor kritiek of vervolgvragen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met dit soort spelletjes. Wij willen ECHTE oplossingen en ons land REDDEN. Denk jij daar net zo over? STEUN ONS DAN! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de kartelianen die de wil van de Nederlanders bewust negeren.
Als schrijver lijkt het toch zaak dat je een goed en sterk verhaal vertelt dat de lezer weet te boeien, ongeacht of de hoofdpersonages groen, geel, wit of zwart zijn. Hoewel onze jeugd misschien minder leest, lijkt ze wel lekker woke te zijn en hebben ze genoeg safe spaces voor het geval kritiek deze snowflakes even te veel wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten