Nederland presteert beter op persvrijheid volgens jaarlijkse index VZG en stijgt naar de zesde plaats

Nederland presteert beter op persvrijheid volgens jaarlijkse index VZG en stijgt naar de zesde plaats

Uit de jaarlijkse internationale persvrijheidsindex van Verslaggevers Zonder Grenzen (VZG) blijkt dat Nederland dit jaar aanzienlijk beter scoort op persvrijheid dan vorig jaar. Nederland staat nu op de zesde plaats van in totaal 180 landen, na vorig jaar te zijn gezakt naar plaats 28. Dit is volgens het onderzoek onder meer te danken aan de terugkeer van een divers en onafhankelijk medialandschap.

Verslaggevers Zonder Grenzen merkt op dat de mediavrijheid in 31 landen in groot gevaar is. Dit komt vooral door de toegenomen agressie van autocratische regeringen en grote desinformatiecampagnes. In de index benadrukken de onderzoekers ook de veiligheid van journalisten. België en Duitsland scoren op dit vlak lager dan vorig jaar en zijn respectievelijk terug te vinden op plaats 31 en plaats 21.

Nederland krijgt veel lof voor het diverse en onafhankelijke medialandschap. Toch is er ook bezorgdheid omdat het grootste deel van de kranten in handen is van twee mediabedrijven, DPG Media en Mediahuis. Over de anti Ongehoord Nederland campagne wordt in het onderzoek geen enkel woord gesproken, alleen om die reden is het al bijzonder te noemen dat Nederland binnen een jaar tijd zo’n enorme sprong maakt op de ranglijst.

De onderzoekers geven ook aan dat sommige Nederlandse journalisten politiebescherming krijgen vanwege de voortdurende dreiging. Mensen die hen fysiek aanvallen worden meestal vervolgd en verslaggevers die offline of online worden bedreigd, kunnen een noodnummer bellen om misdaden te rapporteren en advies te ontvangen. In Duitsland neemt fysiek en verbaal geweld tegen journalisten toe, terwijl het online lastigvallen van journalisten meestal niet wordt bestraft. In België genieten journalisten relatief veel vertrouwen, maar tijdens demonstraties zijn ze vaak slachtoffer van geweld van politie en betogers. Ook krijgen vrouwelijke journalisten vaak te maken met online bedreigingen.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties